Thursday, 6 February 2014

TIPS BELAJAR YANG BERKESAN PART 2

Assalamualaikum geng, petang tadi result sem lepas dah kuar! Hoho terus berkobar-kobar nak update blog. Saja nak share ilmu sikit. hehe. Result camana? hmmm. Alhamdulillah. Syukur sgt2. Pointer naik lepas jatuh terjunam-junam masa sem 4. Kurang 0.01 je dah nak bergelar tettttt. aishhh. haha. So, banyak lagi yg kena perbaiki ni utk sem depan. Kena ada plan, kasi cantik punya baru boleh bergelar dean's list. Sem 5 aritu aku kurang makan jajan kot, tu yg pointer naik. wakaka *sem 4 aku merosot sbb mama kata aku banyak makan jajan! LOL*

Here are some tips;

1. Buat mind-map utk every topic. Cara aku belajar skrg macam ni la..so bila study boleh nampak gambaran overall utk topic tu. Lagi mudah nak ingat. Lagi satu kan..kau punya mindset mesti akan cakap "eh sikit je nak kena baca" haaaaa..psikologi ni penting tau. Serius ni! cuba la try. 

Ni mind-map pharmacology masa sem 3 dulu. haha

2. Jangan stress-stress. Kalau stress , satu apa kau belajar tak masuk. Buang masa! so happy-happykan la diri ye bila nak study. 



3. Belajar berfokus. Apa yg aku perhatikan..kebanyakan org susah nak buat benda ni. Waktu kau study, cuba jgn buat benda lain. Belajar utk concentrate. Kejayaan bukan bergantung pada berapa lama kita amek masa utk study sesuatu subjek, tapi kefahaman! Ada orang study berjam-jam, berhari-hari tapi susah nak ingat atau faham. Semuanya sebab tak fokus! Tapi ada je org yg study 2 jam katakan. Sehari sebelum exam. Tapi condition dia study tuu..sangat convenient, effective, dan benda paling penting..dia Fokus! So ilmu senang je nak masuk. 

jgn berangannn! haha

4. Belajar sungguh-sungguh, main sungguh-sungguh. Baru dapat rasakan kepuasan. Pada aku, kalau kita buat apa2 saja dgn bersungguh-sungguh, inshaallah akan dapat hasil yg terbaik. Aku banyak sangat main sem lepas! haha. pergi PD, pergi ICT! pergi KLCC, pergi macam-macamlah! happy betul. Kena kurangkan main ah sem depan, baru boleh dapat dekan kot. haha



5. Jaga hubungan dengan Allah. Study study jugak. Solat jgn lupa. And satu lagi benda yg sangat berkesan aku try buat study week hari tu. Solat tepat waktu. Mengaji kalau rasa dah tepu study. Alhamdulillah lepas tu rasa tenang, baru boleh sambung study balik.:)



6. Belajar berdisiplin. Waktu study week la sangat mencabar utk melawan nafsu sebenarnya. Time tulah rasa nak tidur sepanjang hari. So, kau kena kuatkan semangat! Ingat azam. Macam aku buat hari tu..alhamdulillah berjaya. Benda simple je padahal tapi syaitan banyak sangat menghasut, tu yg jadi susah. haha. Pertama, jgn tido lepas subuh. Kedua, jgn tido lepas asar. Ketiga, tido awal ! its all about sleep. Ohh one more thing, tido before solat zuhur! sangat bagus utk disiplinkan org2 yg nak study. Cuba la buat! hee 

harapannya berlanjutan lah benda ni..jgn buat masa study week je. 

7. dulu kannn..aku tak percaya study depan lappy ni berkesan. tapi sem lepas....aku study depan laptop sepanjang masa hoi ! HAHA. Sebabnya..aku suka tgk music video kat lappy plus lagu best2 sume ada dalam lappy. Tu yg jadi makin semangat nak study. Tapi bila dah ada lappy depan mata ni, kena pandai2 la. Jgn bukak fb, twitter bagai k. Ni sume lagha! haha. Bila kau dah penat study, bukak la. tak salah pun. 



Tu je buat masa ni...dah penat. Gudnite uollss! :D

Saturday, 1 February 2014

Bersyukurlah!

Assalamualaikum dan selamat malam,

             Emo pulak malam ni sebab tadi baru lepas tengok cerita Jepun Boku No Ita Jikan. Haha. Cuti- cuti ni takde keje lain la selain layan movie, drama. Bahagia sungguh hidup! Sebenarnya terpanggil nak tengok cerita tu sebab ada Miura Haruma je. *hensemgilabakhang* Tapi once dah baca sinopsis cerita tu, jadi lagi tertarik pulak. Cerita ni mengisahkan seorang graduan universiti yang menghidap penyakit ALS (Amyothropic Lateral Sclerosis) ataupun dikenali sebagai motor neuron disease. Penyakit ni menyebabkan hilangnya kemampuan untuk bergerak, muscle weakness, lama-lama jadi susah nak bercakap, trouble swallowing dan akhirnya terlantar di kerusi roda. Hmmm. Tapi yang lagi sedih,jangka hayat pesakit ALS ni hanyalah 3 hingga 5 tahun lepas onset of the disease. Huwaa dan masih belum ditemui lagi treatment utk penyakit ni. 

           Cerita ni baru 4 episode tayang kat jepun tapi tu pun dah rasa sedih. Apa yang aku boleh kata, cerita ni ala-ala One liter of tears versi lelaki kot. Hoho. Tapi takleh kalahkan one liter of tears laa. Setiap episode aku menangis berliter-liter. Sedih betul la cerita tuu. Point dia kat sini, sebenarnya..kita kena bersyukur dengan apa yang Allah dah kurniakan kat kita. Syukurilah apa yg kita ada, kerana kalau suatu hari nanti nikmat tu hilang, barulah kita sedar betapa bernilainya nikmat Allah tu. For instance, macam nikmat kesihatan ni lah, ramai yg tak sedar betapa bertuahnya kita sebab diberikan kesihatan yg baik. Ramai yg kurang bersyukur tanpa sedar ada orang yang kurang bernasib baik, menghidap penyakit yg tiada penawarnya. 

              Sedar atau tidak, kita manusia ni jarang bersyukur dengan apa yang kita ada. Sering inginkan benda yang kita tiada, inginkan sesuatu yg lebih. Hmmm. Sebagai contoh yg paling dekat laa utk pelajar macam aku ni, result exam. Katalah result yg kita dapat tu tak memuaskan hati, jangan condemn diri sendiri. Sebaliknya bersyukurlah. Pertama, sebab Allah bagi lulus. Kalau gagal sekalipun, at least grednya okay sebab dah nak dekat lulus. Kedua, bersyukurlah sebab Allah kurniakan kesihatan yg baik waktu jawab exam. Cuba waktu exam tu sakit..mesti result lagi teruk kan? #thinkpositive. Sebab aku dah berpengalaman, bila mana aku sakit sehari sebelum paper killer, Physiology masa 1st year dulu! Perghh memang tak study langsung masa tu. Sempat la baca chapter last je. Lol. Nasib baik lulus. Okay jugaklah grednya. Alhamdulillah, allah bantu. Ketiga, bersyukurlah sebab dapat jawab beberapa soalan walaupun bukan semua. Ini tidak, baru 2 soalan takdapat jawab dah mengeluh itu ini. Kita selalu lupa yg tolong kita tu Allah. Macamana kalau langsung takdapat jawab semua soalan? haaa...so tolonglah belajar bersyukur. 

     In conclusion, bersyukurlah kepada Allah atas segala nikmat-Nya, pemberian-Nya mahupun pertolongan-Nya. Mungkin lepas ni patut tukar sikit doa lepas solat tuu..instead of minta itu ini, apa kata kita berterima kasih kepada Allah atas segala-galanya. :) Dan bersyukurlah kerana masih diberi peluang daripada langsung takdapat peluang. 

That's all from me. Renung-renungkanlah and gudnite ~ *gua tido lambat pulak malam ni *

#muhasabahdiri 

BOKU NO ITA JIKAN
-hensemnyaaaa miura haruma walaupun sakit. Sobss-