Sunday, 2 October 2016

From Kindhearted to Heartless

Assalamualaikum semuaaa :)


                        Long time no see. Rindunyaaaa nak menulis. Rasa macam dah berzaman tak share kisah kehidupan kat blog ni. Heheh. Sorry bizi benar gamaknya. Macam-macam benda jadi. Kaklong kawen, pastu baru tukar kerjaya lain, so dua bulan ni tengah menyesuaikan diri dengan environment baru, cara kerja baru dan colleagues baru. It takes time, sebab tu takde masa nak sharing citer. Tapi sekarang inshaAllah dah okay sikit!

                        Okay, kalau ada sesapa ingat lagi, aku pernah post entry tahun lepas under tajuk 'aku nak apa sebenarnya?', aku tak suka kerja dalam lab, aku suka bercakap, kena interact dan tanak bercakap dengan orang yg sama je hari-hari. Allah itu maha mendengar. Allah knows the best. Rasanya apa yang aku impikan dulu dah pun jadi kenyataan. Hari-hari kerja angkat telefon, berjalan sana-sini, deal dengan department lain, tak duduk dalam ofis je 24 jam. Jaga anak2 yg hampir 70++ orang tu. HAHAHA. Mula-mula masuk, aku blur gila. Banyak term-term pelik yg boss aku terangkan semua aku tak paham. At least kerja lama dulu memang aku ada basic account, kerja baru ni zero knowledge about logistics. Taktau la cemana dia boleh percayakan aku untuk pegang position tu. First day kerja, dah culture shock sebab aku ditempatkan dalam section yg orang-orangnya mostly lelaki. Perempuan cuma ada 2 orang termasuk aku.

                   Sebelum aku terima offer kerja tu, aku ingatkan tugas aku byk dalam office. Rupa-rupanya aku silap. Hahahaha. Tugas aku kena menjaga kebajikan pekerja-pekerja logistics yg 100+ orang tu. Check attendance depa, settlekan leave application, overtime, uruskan hal uniform, passport untuk pekerja asing, gaji shortage, stationery dll. Belajar system yang company guna. Alhamdulillah, Allah permudahkan segala urusan, senang tangkap apa yg diorang ajar. Thanks to partner kita yang dah resigned tu ;) Benda paling merisaukan time tu ialah tak ingat nama orang. Hahahah. Sampai sekarang pun still ada yang aku confuse lagi nama dengan muka depa. Terutamanya Indonesian, sebab semua muka cam lebih kurang je. Lol.

                          One of the best thing kat company baru ni, hehehehe diorg panggil aku Nadia okay! Suka gila. Dalam ramai-ramai employees dekat beribu tu boleh pulak takde orang nama nadia. Hahaha. Bagus. Oh ye, kalau dulu kan ofismate rata-ratanya dah kahwin. Kali ni colleagues ramai budak-budak. XD Macam-macam perangai diorg ni. Umur sememangnya tak melambangkan kematangan. Ini serius. Ada yg aku jumpa umur 19 tahun tapi perangai matang gila. Ada yg dah 30 tahun, tapi still perangai tak matang. Tapi tulah, sebab ramai sangat remaja muda-mudi ni kann, depa kuat merajuk, cepat tacing, kena marah sikit esok demam. Tak keje. Hahahaha. Pening nak melayan. Lagi satu, depa ni gila bola! Asal ada match je, mesti pegi stadium. Terhibur jugaklah dengan perangai budak-budak ni, lawak-lawak diorang. Takde laa rasa macam dah dewasa. XD

                          My life right now is so far so good. Alhamdulillah. Kadang-kadang rasa macam I lost myself. Sebab Rosnadia dah berubah sangat-sangat (Memen pun cakap benda ni). Dulu clingy pergi mana-mana kena berteman, tapi sekarang breakfast, lunch sorang-sorang pun watlek watpeace je. Dah tak overthinking macam dulu. Dulu kalau ada masalah mesti susah hati gila pastu asik pikir je benda tu. Sekarang, ada masalah kat tempat kerja pun watlek je. Kena marah pun buat rileks je, makin menjawab orang yg marah tu. XD  Dalam otak siap pikir, rileks benda boleh settle. Once balik rumah je, terus lupakan semua pasal kerja. Bila dah sampai tempat kerja baru fikir balik. Pastu sekarang dah malas layan orang. HAHAHA. Dah takde istilah nak jaga hati org dah. Kalau tak suka memang nampak sangat. Macam ada tulis kat dahi ;I HATE YOU; LOL. Tapi tu yg bahaya tu. Aku kena jadi caring balik macam dulu, sebab aku kena jaga ramai anak-anak ni. Kesian dorg kalau aku malas layan. Tapi tulahhhh. I became heartless gila tho! Orang cakap pape pun tak terasa langsung. What happen to me?! its a good thing or bad thing? IDK. 


'If you're expecting that people will be good to you because you're being good, you're screwed. You can't expect that lion won't bite just because you don't bite them'


                    Mostly orang-orang kat tempat kerja tau background aku. Dulu study dalam medical field. Ramai sebenarnya orang tanya soalan ni. Tak menyesal ke kerja lari bidang? Tanak cuba try apply hospital/ private lab? Taktau nak jawab cemana. Senyum jelah. HAHAHA. For time being, dah rasa comfortable dengan kerjaya sekarang. Menyesal? Ada rasa terkilan sikit laa, sebab dulu belajar lain, tetiba kerja lain. As for me, tak kesah la kau kerja apa sekalipun, asalkan kau enjoy dengan kerjaya kau, kau ada passion nak majukan diri dalam kerjaya kau, dan kau bersungguh-sungguh dengan apa yg kau tengah buat sekarang, its more than enough. Lastly, semoga kita terus berjaya dalam apa jua yg kita lakukan. Kalau aku free nanti aku update lagi pasal kehidupan ye. Semoga semua yg baca ini sentiasa dilindungi Allah dan dipermudahkan segala urusan. Byeeee



P/S: Rindu kaklong, kaklong dah tak duduk sini. Huhu. 

Friday, 15 July 2016

Raya 2016

Assalamualaikum guys...

                Salam 10 Syawal :) Lamanya tak update blog. Rinduuuu. Hihi. Rasanya belum terlambat lagi nak wish, Selamat Hari Raya Aidilfitri semua yang baca blog ni. Maaf segala salah silap sepanjang perkenalan kita, maaf seandainya ada entri-entri aku selama ni yang menyakitkan mata, menyakitkan hati dan mengganggu hari - hari korang. So macamana raya tahun ni ? Best tak ? Harapannya semorang happy laa ye. 

                Entri kali ni just nak citer pengalaman raya 2016 ni je. Muehehe. Raya tahun ni berbeza sikit dengan raya - raya sebelum ni. Kalau dulu bila raya duit makin bertambah, maklumlah dapat duit raya kan? Tahun ni raya duit makin berkurang, bukan makin bertambah. HAHAHAHA SAD. Sungguhpun begitu, Alhamdulillah boss bagi duit raya. :D dapat lah tambah - tambah pendapatan sikit. Pergh baru laa rasa macamana beli barang raya semua guna duit sendiri. Nak shopping pun berkira-kira. Kalau dulu, shopping guna duit abah, pakai amek je mana yang berkenan, mana nak tengok harga. Aku shopping untuk diri aku, dengan adik-adik sikit pun dah tercekik-cekik. Macamana laa abah dengan mama boleh sara kitorang 5 beradik ni belikan barang raya. Sorang dah berapa ratus. Huhu. Belanja untuk lauk raya lagi. Perghhh. Thanks abah. Thanks mama :( 

                 Macam biasa, setiap tahun family kitorang akan beraya kat rumah nenek which is 30 minit je dari rumah. LOL. Tak sempat rasa jammed, dekat sangat. HAHAHA and macam biasa aku antara orang-orang kuat merewang masak lauk raya (aku tak masak pun, tolong-tolong prepare bahan je XD). Kaklong pulak setiap tahun kerja sehari sebelum raya, ciss sajelah tuu nak skip. Tapi kannn makin lama rasa macam raya dah tak meriah macam dulu. Family paklong dah tak raya rumah nenek, yelah sebab family paklong pun dah bertambah besar sejak dah ada cucu ni. Malam raya tuu, kitorang geng-geng cousin ni pergi bazar ramai-ramai angkut 10 orang satu kereta. Esok nak raya, malam nilah baru sibuk nak cari butang baju melayu laa, shawl laa, haih budak-budak ni. XD Kitorang meninggalkan mak-mak dan bapak-bapak kat rumah. Yang muda-muda ni keluar berjalan. Amboiii. Nasib baik dah siap masak semua petang tu. 

                Dan akhirnya pagi raya pun menjelma. Ehem ni yang special sikit tahun ni, kita bagi duit raya! Hehehee. Eksaited okayyy. First time bagi duit raya kat mama, abah, dengan nenek. Duit raya untuk depa ni special sikit. Duit raya untuk adik - adik lain pulak amount diaa (aku up sikit dari duit raya tahun lepas), Pastuuu bagi kat sepupu sepapat, anak-anak sedara. HAHAHA sepatutnya rasa sedih duit makin kurang, tapi taktau laa kenapa aku rasa seronok pulak bagi orang duit. Rasa macam dapat membahagiakan orang. LOL. Aku pernah dengar kat radio, dalam rezeki kita ada jugak rezeki orang lain, jadi jangan takut untuk berbagi/memberi. InshaAllah nanti Allah lipat gandakan rezeki kita. :) 

Mai laa rumah kalau nak duit raya, ada tinggal lagi sikit :P
                Lepas salam-salam bermaaf-maafan sesi amek gambar semua, family kitorang gerak pergi kampung abah pulak which is.....10 minit je dari rumah nenek! hahahahah. Amende laa kawen dekat-dekat ni. Tak rasa balik kampung langsung, rasa singgah rumah jiran kampung sebelah je. Kah! *nanti aku nak kawen dengan orang jauh sikit laa, at least lain daerah ke hahahah* Lepas bermesra dengan family sebelah abah. Petang tuu kitorang gerak pergi rumah paklong pulak. Okay, sambung raya kedua pulak. Pagi tuu aku sakit perut! Huwaaaa. Sokmo camtu kalau raya je mesti ceri beri. :( Perut aku ni memang bermasalah betul laa, tak boleh campur-campur makanan banyak sangat, nanti dia buat hal. Petang tuu kitorang 3 family gerak balik kampung nenek kat Batu Pahat. Family paklong dengan makngah pulak tak ikut. Diorang wakilkan anak-anak bujang diorang je. Ceh, first time tetiba rajin pulak budak-budak tu balik kampung. Drive sendiri masing-masing kemain. HAHA. 

               Sampai kat Batu Pahat, bergaul dengan sedara-mara laa. Baru setahun tak balik raya lol. Makin besar budak-budak ni, dah bujang-bujang dah. Makin kacak, makin hipster, bekerjaya pun ada jugak. Malam tu ada majlis aqiqah, lepas habis kenduri dalam pukul 10.30 camtu, bebudak lelaki ajak lepak tengok wayang. Bukan senang masing-masing nak berkumpul camni. Kitorang pun cousin-cousin ni convincekan kaklong ajak dia ikut sekali, yelah sebab tahun depan kan dia dah jadi isteri orang, mana boleh melepak2 lagi. sobssss. Angkut sekali 13 orang, guna 3 kereta. Masing-masing dah ada lesen, bekerjaya laju je kannn. Pastu tinggalkan yang berumur kat rumah. Astagaa XD Tak senonoh perangai. 

The Legend of Tarzan. Okay laa. Not that bad. Cuma bagi aku bosan sikit. HAHAH

               Balik dari wayang, melepak pulak kat dataran BP. Nak balik rumah, malam masih muda katanya. Gila bebudak ni. Pegi dataran bukan buat apa pun, dok gosip pastu merenung langit. lol. Pukul 2 pagi balik rumah terus tido. Raya ketiga sambung beraya lagi kat rumah sedara mara lain kat Batu Pahat. Sampai depa nak jodohkan aku pulak dengan sorang abang ni. Haih nenek punya idea laa ni. Ewww tanak laa sedara mara ni tak berkembang! hahah. Petang tu balik dan akhirnya sampai ke Kota Tinggi tercintaaa. Tu jelah kot significant events raya ni. Selebihnya melayan tetamu kat rumah and finally back to reality. Sigh. Camtu jelah raya 2016 Rosnadia. Tak special mana pun cuma Alhamdulillah syukur dapat beraya bersama keluarga tersayang. Okayyy selamat hari raya people! Maaf zahir batin. Selamat meneruskan kehidupan. Sesiapa free jemputlah datang beraya kat rumah kita. Hee bye uolsss!


Payung gambar Qisya jelah. Ni sehari sebelum raya. Gambar raya dia semua moody. Haih.



p/s: sorry gambar raya takde, malu nak share! hahahah. oh btw, tak suka gilaa orang wish selamat hari raya guna shortform mat ri yee tuuu. annoying gila. kbai. 



Sunday, 15 May 2016

Angka Dua Puluh Empat

Assalamualaikum :)


Hai, lamanya tak update blog. Aritu sampai termimpi-mimpi tengah update blog. Kah! Over sangat. Tatau la blog ni yang rindu aku ke aku yg rindu blog ni. Kemain sampai masuk mimpi. HAHAHA. Macam dah lama tak bercerita kan? Hihi. So refer pada tajuk atas tu. Ehemmm. Pada 4 April yang lalu, Rosnadia dah mencecah usia 24 tahun. Alhamdulillah masih diberi peluang untuk bertaubat dan berubah. Syukur. Thank you Allah.

Saja nak post gmbo ni sebab bunga ros dah layu menandakan rosnadia semakin berumur. kahkah

Bila dah 24 tahun ni kann, serius rasa macam dah dewasa....

Kalau dulu kawan-kawan semua sebaya, huha- huha sama-sama, menggila sesama, sekarang kawan ofis rata-rata semua dah kawen dan mak bapak orang. Tak boleh nak hahaha sangat. Topik perbualan pun lebih kepada ibu-ibu dan hal rumahtangga. Aku yang single ni pun hanya mampu berhuhu. XD Sungguhpun begitu, thanks to them, banyak jugak aku belajar selok belok rumahtangga ni. Oh btw, konon-konon nak suruh semorang panggil nadia, ceh tetiba ada sorang akak ni pun nama nadia. Benciiiiiii. Akhirnya semorang panggil aku ros. Sobs. :( Kalau dulu hari-hari keje membaca, menghafal, sekarang 24 jam hidup dengan kalkulator dan mengira. Walaupun penat berfikir tapi i love it. Seronok bila dapat balancekan nombor. Satu kebahagiaan. :D

Aritu ada sorang akak ni citer, dia tanya kat husband dia..

Akak: B (dia panggil laki dia B uols), kenapa B tak pernah reply mesej dengan wassap saya? Dah seen tapi tak penah nak reply. Pastu wassap pun dah jarang.. 
Laki dia: Buat apa nak reply..kan dah dapat. Dah ada depan mata. 

HAHAHAHA tergelak aku dengar! Pastu depa kata gini, nilah lelaki time mengayat bukan main lagi, mesej 24 jam, bila dah dapat..satu mesej pun susah nak reply. Memang betul laa apa diorg cakap tu. Aku tak kawen lagi pun aku tau situasi macam ni akan berlaku. Inilah silap kebanyakan lelaki, diorang taktau perempuan ni makhluk paling complex yang dahagakan perhatian. Mungkin pada lelaki, kalau dah kawen, kena stop buat semua benda yang dia pernah buat waktu bercinta dulu, sweet-sweet ke, mesej-mesej ke, yelah sebab dah jadi bini pun, dah ada depan mata. Perempuan pulak, bila lelaki stop buat semua benda tu, diorg ingat lelaki dah tak sayang laa, ada orang lain laa, see betapa overthinkingnya orang perempuan. Perempuan perlu lelaki convincekan setiap masa yang lelaki tu sayangkan dia. So in marriage, both parties must be understanding. Lelaki tak fikir macam perempuan and perempuan tak fikir macam lelaki. To find out more about how difference men and women are , you can read Men Are from Mars, Women Are from Venus.  Kah! I should be a doctor love though. XD 

Okay laa, tu pasal kawan-kawan keje, next...waktu tidur! Kalau zaman-zaman muda remaja dulu tido pukul 2, 3 pagi pun no hal. Pukul 6 pagi pun pernah. Sekarang? Heh..pukul 10.30 - 11.00 malam mata dah ngantuk gila. Paling lambat pun tido pukul 1.30. Im getting old. Sigh. Betapa berubahnya hidup aku tahun ni nak compare dengan tahun lepas, how I miss my university life. Rindu semoranggg. Masing-masing dah ada life sendiri, semoga kita sama-sama berjaya dan tabah mengharungi segala onak dan duri kehidupan. Welcome to the real world ! Sekarang dah kena hadap macam-macam jenis ragam manusia, selfish, suka cari salah orang, kaki bodek etc. Kalau dulu zaman study jumpa macam-macam jenis orang yang perangai pelik-pelik, haa ni dah masuk alam kerja, Fuh, lagi banyak kerenah, so be strong everybody! We can do this. 

jumpa kat facebook. nah kata-kata semangat utk semua orang. :)

Okay tu je kot untuk entry kali ni. Sorry merepek-repek. HAHAHA sukati aku laa blog aku! XD InshaAllah kalau rajin lain kali aku update lagi. Heee. Bye. Muahciked. 





Wednesday, 27 January 2016

Matrikulasi VS Asasi

Assalamualaikum :)

Entry kali ni aku tujukan khas untuk adik-adik yang baru abes SPM. Satgi kalau result keluar, mesti korang dilema nak pilih matrikulasi ke asasi. Meh aku tolong serabutkan kepala korang. HAHAHA. Aku lepasan SPM batch 2009. So abes SPM memang blur taktau nak masuk matrik ke asasi. Nak dijadikan citer, disebabkan result aku gilang gemilang (astaghfirullahalazim tak baik riak XD) aku dapat dua-dua tawaran matrik dengan asasi. Yang kelakarnya..aku dapat KMNS which is matrik yang langsung takde dalam senarai aku mohon. Result UPU pulak keluar, aku ditawarkan Asasi Sains Hayat UNIMAS (first choice aku!). Abah marah time tu sebab aku mohon UPU tu ikut sukahati aku je. Aku tak bagitau parents aku. Yang paling dia bengang sebab second choice aku letak Asasi Sains Hayat UM. Depa pun bising, kalau tak mesti dah dapat UM. HAHAHA aku rasa from the beginning lagi memang aku tanak asasi kot. 

Nak tanak aku terpaksa pergi matrik jugak, sebab mama dengan abah memang tak bagi aku belajar kat UNIMAS sana, jauh katanya. Sebelum korang baca dengan lebih lanjut, aku cuma nak kata obviously entry aku ni akan bias sebab aku memang akan suruh korang pilih matrikulasi. Sorry aku taktau sangat pasal asasi, mungkin korang boleh cari info kat tempat lain. Apa yang boleh aku katakan, My matriculation life is one of the best thing that ever happened to me. 4 tahun kat universiti tetap tak boleh kalahkan setahun kat matrikulasi. 


BEST SANGAT KE MATRIKULASI NI?


1. Matrikulasi ni separuh macam sekolah separuh lagi macam kat U.

Jadual pack. 8 pagi hingga 5 petang (Isnin-Khamis) kalau Jumaat macam biasalah 8-12 tengah hari. Program kat matrik terbahagi kepada dua iaitu, Program Satu Tahun (PST) dengan Program Dua Tahun (PDT). Ada 3 module; Sains Hayat, Sains Fizikal dan Akaun (rasanya ada matrik yg ada teknikal sekali kot). Pembelajaran di matrik ni lebih kurang macam sekolah, kau masih lagi disuap. Yang bezanya belajar kat matrik ni rushing gila, kau kena pandai catch up laa. Mula-mula masuk aku culture shock jugak..sebab susah gila subjek semua. Macam takleh brain. Tapi lama2 okay. Kena rajin sikit kalau nak berjaya. Kat matrik aku, kitorang panggil lecturer dengan panggilan cikgu. So fefeeling sekolah lagi laa, seronok weh. So hubungan pelajar dengan lecturer tu memang baik gila laa. Kat matrik laa aku jumpa cikgu kimia yg paling awesome! Cikgu Syed :) Aku paling suka hari Jumaat..sebab tiap kali ari Jumaat korang akan nampak ramai gila orang macam nak nikah! hahaha especially laki. Depa pakai baju melayu, songkok siap samping! XD


Aku merupakan ex-KMNS batch 2010/2011. Mula-mula aku masuk matrik, aku dapat Sains Fizikal. HAHA sebab result fizik aku lagi bagus daripada biologi. Aku frust masa mula-mula, yelah konon-konon parents kau harap kau jadi doktor tetiba kau dapat sains fizikal. Tak ke gila tu? Waktu orientasi seminggu aku go on jelah dengan kelas fizik tu F3P5. Bila dah seminggu aku rasa seronok pulak sebab dah kenal classmates, diorang gila-gila. Biasa laa budak fizik kan? HAHA. Tetiba aku dapat tau, dalam masa seminggu tu, kita boleh tukar kos. Cth, fizik nak masuk hayat, hayat nak masuk fizik. Mula-mula aku macam dah pasrah, mungkin fizik ni memang jalan aku. Tapi lepas solat subuh waktu last day permohonan tukar kos tu..aku terfikir, selama ni aku minat biologi, takkan nak biarkan minat aku terkubur camtu je. Aritu jugak aku terus mohon nak tukar kos! Seminggu lepas tu, permohonan aku berjaya..classmate aku yg tukar sekali dengan aku semua dapat kelas lain-lain. Maka bermulalah kehidupan aku sebagai pelajar sains hayat. Aku dapat H4P1. Sampai je kelas, perkenalkan diri. Time tu adalah dalam 6 orang kot tukar sekali dengan aku. Waktu tu subjek biologi, tak sempat nak berkenalan dengan orang lain, tetiba ada kuiz! HAHAHA gila aku sekejap. Dah la tak pernah belajar langsung, tetiba ada kuiz. Nasib baik ingat sikit-sikit masa belajar kat sekolah dulu. Paling takleh lupa muka masing-masing kerek gila waktu tu, skema pulak tu tetiba aku nyesal masuk hayat. Tapi tu masa mula-mula kenal dah lama-lama, depa okay je, not that bad macam first impression aku dulu. Diorang cool cuma tak segila budak-budak fizik la. 

pondok belakang astaka tepi cafe D.


2. Subjek yang diajar di matrikulasi; English, Matematik, Kimia, Biologi (Sains Hayat), Fizik (Sains Fizikal), dan Akaun (kalau kau amek akaun la). Tapi tu zaman aku laa sekarang taktau pulak , rasanya module semua dah tukar. Tapi kalau dulu, perbezaan budak fizik dengan hayat hanyalah subjek fizik dan biologi. 

Subjek tambahan; Pendidikan Islam, Teknologi Maklumat, Kemahiran Dinamika, Kokurikulum.

Banyak gilaaaa kan subjek budak matrik? Paling banyak assignment dengan presentation..subjek English! Sem 1 biasanya kita akan busy prepare untuk MUET. Tapi serius aku cakap sebab subjek-subjek tambahan nilah aku belajar something kat matrik yang aku tak dapat kat tempat lain. For example, macam sem 1 aku belajar teknologi maklumat dengan ko-k. Time teknologi maklumat tulah kita boleh lepak2 dalam makmal komputer belajar buat website, belajar buat video dan time tu jugaklah semorang galak add kawan-kawan kat fb. Untuk ko-k pulak, ada banyak jenis sukan tapi sistem dah tetapkan sukan tu ikut praktikum masing2. Macam kelas aku dapat futsal. Semester ke-2 pulak, baru amek pendidikan islam dengan kemahiran dinamika. Amende yang specialnya? Okay, subjek pendidikan islam aku sangat best! aku dapat sorang ustazah yg suka buat lawak,.memang terbaik! setiap minggu pulak, sorang-sorang akan bagi takzirah kat depan kelas mengikut giliran. Subjek kemahiran dinamika pulak belajar macam2 jenis etika ketika makanlah, amende tah lagi aku tak ingat. Subjek ni pun sama, ikut giliran kau kena bercakap kat depan kelas pasal apa-apa topik. Pastu kami kena buat drama. heee ni aku suka! aku berlakon jadi cinderella time tu. kakaaka. ada class lain pulak depa siap shoot video tp class kitorang perform live. Sebab wujudnya dua subjek nilah aku jadi confident buat presentation masa aku kat U.

ni masa study group kat library. gigih bergaduh dengan budak2 kelantan sbb berebut bilik study. pfttt

3. Matrik ada banyak aktiviti/program. 

Ni depends on matrik masing-masing laa. Kalau macam KMNS hampir setiap minggu ada program. Cthnya, battle of the band, choral speaking, koir, nasyid, drama. Banyak sangat..aku dah lupa! Macam-macam aktiviti aku join terutamanya masa sem 2. Yang aku takleh lupa, program tangkap serangga! Ni best gilaaaa. Setiap kelas hantar wakil 2 orang. Kitorang tangkap macam2 jenis serangga sampai tengah malam. Paling susah nak tangkap rama-rama. Cantik woiii rama-rama ni. Lagi aku pernah join pertandingan kawad kaki. Dapat johan kot! hahaha. Persembahan koir, hampir setiap malam berlatih. Minggu exhibition pulak, kelas kitorang in charged untuk subjek biologi. Tu pun samaaa! gigih tido pukul 5 pagi sebab nak siapkan. Pastu hari kejadian, takde orang nak present, aku dengan member lagi sorg yg kena paksa. Lagi 30 minit orang nak dtg baru aku baca semua benda, hafal semua benda. hahaha. Masa tu pegi merayap kat booth orang lain pastu kacau diorang tengah present. Jahat betul aku. Ingat lagi gagap2 budak tu nak jawab.

topik kitorang dapat: reproduction in plant.

4. Matrik tempat belajar bersosial. 

Amboiiii. HAHAHA. Especially untuk orang yg tak pernah masuk asrama macam aku. Bilik kat matrik biasanya memuatkan 4 orang. Jadi start drp bilik aku belajar bergaul dengan orang. Aku dulu anti-social (jenis buat hal sendiri konon kah!) tp since masuk matrik aku kenal macam-macam jenis orang drp pelbagai latar belakang dan negeri. Aku sangat suka cara hidup yg diterapkan kat matrik. Aku dapat roommate 2 org PDT. Depa tua setahun. So aku start bergaul dengan orang bukan seumur dengan aku. Rasa seronok gila. Macam2 diorang ajar aku. Entah macamana tak ingat, aku start jadi joyah. hahaha. Ada geng budak aras, geng aras atas, budak blok A,blok C, classmates lagi..ramai laa aku kenal. Mostly, kawan dengan budak PDT. Diorang sempoi gila. Kalau nak lunch semua kumpul kat tengah bilik pastu makan reramai. Bilik aku dulu tak pernah tutup pintu sebab ada je tetamu menjengah. haha. Depa jugaklah ajar aku menghargai kawan, sambut birthday kawan. main baling-baling tepung. Bila petang lepak reramai jalan2 pusing KMNS. Semua benda buat sama-sama! Takde istilah kau mereput sorang-sorang dalam bilik main lappy. XD

ni blok A5. asrama aku. heheh lawa kan bulan tu? 


5. Makanan kat matrik sedap gila dan murah!

Ni masa tahun 2010 laa sekarang mungkin dah berubah kot. Antara faktor yg membuatkan aku gemuk kat matrik dulu sebab nilah makanan sedap gila. Especially kat cafe A dengan D. Aku rindu ayam goreng cafe A yg besar gilaa dan tempe goreng sambal. :( Waktu bulan puasa pulak, ada bazar kat sini. Selalunya time tulah waktu terbaik nak usha semua jejaka kacak KMNS, hahahaha. 

air favourite di Kopsa KMNS. RM1 je. mana nak dapat air niiiii? dah 5 tahun tak jumpa. dapnyeee. 



APA BENDA YANG TAK BEST PASAL MATRIKULASI?

1. Susah nak masuk U.

Aku rasa semorang sedia maklum..kalau kau sebut budak matrik, selalunya orang akan pandang rendah. Pahal pulak? Sebab selalunya kalau permohonan UPU, diorang akan dulukan budak-budak asasi. Dan kebanyakan pelajar yg dapat kos lelong kat IPT selalunya budak matrik. Ye. Itu hakikatnya..kat U aku dulu pun susah gila nak jumpa budak KMNS. Bila kau dah masuk U, biasanya budak asasi ni akan berpuak-puak bila diorang dah jumpa geng diorang. Sad but true. Tapi tak semua laa segelintir je. Pada pendapat aku, kau jangan rendah diri walaupun kau hanyalah produk matrik. Tak semestinya budak asasi itu pandai dan budak matrik itu sebaliknya. Bukti kan kat orang lain yg kau hebat! 

2. Banyak gejala sosial.

Ini tak dinafikan..matrik aku dulu pun banyak gila kes. Heh. Depa stress belajar kot. Pukul 11 malam camtu, pak guard dengan ustaz dah ronda2 suruh balik bilik. Dulu aku selalu sidai baju kat belakang blok pukul 3 pagi. hahaha. tak takut hantu pun, tapi bila dengar ada kes laki masuk blok pompuan terus tak sidai baju pagi pagi buta. Sebenarnya benda camni buatkan aku terexpose dengan real world. amboiii. yelah, macam2 kes teruk-teruk aku tau. so aku takdelah terkejut bila aku masuk U. Aku kawan je dengan semorang kat matrik, tak kesah la perangai dia camana. Dia manusia jugak. Dia layak untuk dijadikan kawan. Yang penting diri kau! Kau jangan mudah terpengaruh. Kena jaga diri baik-baik laa.

3. Stress

Hidup kat matrik sangat stress sebab jadual pack! Lagi lagi kalau kau join macam-macam aktiviti macam aku. So kau memang langsung takde masa nak belajar. Aku ingat lagi, satu hari tu..esok ada kuiz, malam tu aku latihan koir, tengah malam balik pukul 12 tu baru nak study. hahaha. Waktu nilah kau kena belajar cara nak manage masa. Seriously, benda ni sangat berguna untuk masa depan kau. Tak bestlah hidup kalau nak senang je. Tapi bila fikir balik takde laa stress mana pun. It was fun! Takkan nak belajar je 24jam. Kah!


FUHHH. gila panjang aku taip. Okay tu je kot personal opinion aku. So, kids..choose wisely! It's up to you. Nak pilih matrik/asasi/diploma/form 6/ politeknik ke. Suka hati korang laa. Satu je aku nak pesan, kalau korang dah buat pilihan..jangan pernah menyesal dengan pilihan tu tapi belajar sehabes baik dengan jalan yg korang dah pilih tu dan cuba untuk mencintai pilihan korang tu. Akhir kata, bagi aku matrikulasi bukan mengajar aku untuk menjadi pandai, tapi matrikulasi banyak mengajar aku erti kehidupan. Benda yang aku tak dapat kat tempat lain, hanya di matrikulasi. Tempat yang memberi 1001 kenangan indah dalam hidup aku. Tempat mengenal erti persahabatan. :) Thankyou sudi baca. Till we meet again. Byeeeee~



p/s: apakah lagu paling femes dalam kalangan budak-budak matrik? jawapannyaaa....serangga pilihan! hahahaha



Monday, 4 January 2016

EH dah 2016?

Assalamualaikum semuaaa :)


Long time no see. Kenapa dah lama tak update? (ada anonymous tanya). Maaf lama menyepikan diri. Aku busy sikit sejak grad aritu. Ada banyak komitmen. Almost every week ada event nak kena attend. Kawan kahwinlah, akak aku tunanglah, itulah inilah. HAHAHA. So tak sempat nak update. Ada lagi satu sebab, kalau korang perasan, aku banyak update blog kalau aku tengah sedih. Sebab tu entry dulu-dulu semuanya sendu dan beremosi. XD Selalunya kalau aku tengah sedih, mencurah-curah idea aku nak menulis. Semuanya lahir dari hati yang suci murni. Bila kita tengah sedih, tulisannya nampak lebih jujur, polos dan tulus. Tak gitu? HAHAHA. So pointnya kat sini, sekarang aku tengah happy sebab tu dah kurang menulis. 

Lately banyak pulak anonymous komen kat blog ni. So i was like..errr ingatkan takde orang baca blog aku. Sebab tu aku selesa kat sini. Tapi rupa-rupanya ada orang sedar kewujudan aku. kahkahkah! Dah la header macam budak-budak, gambar kartun. Dah 2016 kot. InshaAllah nanti aku tukar kepada header yang lebih matang ye. Oh, sebelum terlambat, nak wish kat semuaaaa. Happy New Year! Semoga tahun 2016 ni membawa sinar harapan baru dalam hidup kita bersama. 


Nak bagitau azam 2016 aku, ehem-ehem;

1. Nak bahagia/happy. 


Tahun 2015 lepas banyak menyedarkan aku tentang suatu hakikat, kalau aku teruskan perangai aku yang dulu..memang selama-lamanya aku takkan bahagia. I think by the time I wrote this, I've changed a lot. Dulu I cared too much about everything, about everyone. Thats my problem. Then I realized, woi nadia takde orang kesah pun pasal kau! No one actually cares. kenapa kau kena kesah pasal orang lain? Orang lain tak pikir  pun macam kau pikir! Pada orang lain, benda ni remeh je. Sejak tu, aku cuba ubah mindset aku. Less care, more happier. Dulu aku selalu kesah apa yang orang kata tapi sekarang aku dah tak kesah. Lantaklah nak kata apa, ni hidup aku bukan kau. So i choose to be happy. :) FYI, sekarang aku dah jarang online, haaaa ni pun salah satu punca happy jugak! Aku dah sampai kat satu fasa hidup di mana aku stop share everything kat social media. Kalau dulu, semua benda nak share, nak amek gambar, nak bagitau satu dunia. Tapi sekarang, I want to live my private life privately. Pergh. Aku bukak insta kalau nak share gambar je pastu tutup balik. Aku dah malas nak scroll, sorry kalau aku dah jarang like gambar korang. Kadang kalau rasa macam dah lama sangat tak bukak insta, barulah bukak scroll sikit pastu tutup balik. kakakakaka. Kalau ada sesapa perasan, aku dah buang banyak gambar aku kat insta. Ikut kan hati rasa nak buang terus account tu tapi kang rasa disconnected pulak dengan orang lain. Twitter pulak? Pun sama macam insta, I stop scrolling and judging. Rasanya zaman dulu dah lama berlalu pergi kot. I stop stalking people. I dont wanna waste my time. Jadi yang aktif hanyalah wassap dengan FB je kot. LOL. Kadang-kadang kegembiraan tu tak perlu dikongsi kat satu dunia pun, cukuplah kita je yang rasa bahagia tu. Kau akan rasa betapa preciousnya bahagia tu bila kau je yang rasa tapi orang lain taktau. Tapi kalau aku dah tak share pape pasal hidup aku, aku akan make sure aku share kat sini. InshaAllah. Tapi ada ke orang nak tau? hahahaha. Sukati aku laa blog aku :P 

2. Nak gemuk.


Ni azam daripada lahir, Nak tampil gemuk dan menawan. Hahaha. Sejak aku bahagia ni, berat dah naik sikit. Alhamdulillah. Doakan aku gemuk weh! 

3. Nak travel.


Nak kumpul duit banyak-banyak nak pegi travel dengan family dengan kawan-kawan. heee. Semoga Allah murahkan rezeki aku dan sesiapa yang baca entry ni jugak :)

4. Nak baca lagi banyak buku.


5. Nak jadi muslimah sejati. (HAHAHHA doakan!)



Sebenarnya ada banyak lagi azam tapi malas dah nak taip. Last but not least, semoga aku, kau, dia dan korang dapat menempuh tahun 2016 ini dengan jayanya. Ingatlah, semua benda yang terjadi dalam hidup kita ni Allah dah tentukan. Semua ada hikmahnya. Semoga kita jadi manusia yang selalu bersabar, bertambah iman dan tidak merungut apabila diuji oleh-Nya. Percayalah, Allah has a better plan for you and for us. Fikir perkara yang baik-baik, inshaAllah benda baik yang akan jadi kat kita. Banyakkan berdoa. Jangan lupa cipta banyak memori indah tahun ni. Kalau panjang umur, kita jumpa lagi kat entry akan datang. Tu pun kalau aku rajin laa. hahaha. okbaiii. 



P/S: kalau rindu aku, tolong doakan yang terbaik utk aku. masyeh :)


Saturday, 17 October 2015

Road to Graduation

Assalamualaikum...

            Macam dah lama tak update blog. Trip to Sabah aritu pun aku tak habes citer lagi. HAHA. Tengoklah kalau rajin aku sambung, kalau malas..biarkan citer itu terkubur begitu saja. XD Nak bagitau. Hari selasa next week aku grad! alhamdulillah. Penat lelah 4 tahun, rasa susah, rasa sedih, rasa murung, banyak onak duri akhirnyaaa nak grad dah. Tak sangka aku boleh buat. Walaupun hasrat nak dapat 1st class tu tak berjaya pun, takpe this is more than enough..syukur dapat grad dengan kawan2. Tapi lagi best kalau semua classmate dapat grad sekali.. :( takpelah Allah ada plan lagi baik untuk diorang. InshaAllah. 

             Disebabkan waktu grad nanti tak boleh nak bagi speech panjang2..biar aku tulis kat sini. hehe. First and foremost, syukur kehadrat Allah s.w.t atas segala perancangan, pertolongan, kemudahan dan segala ujian yg membuatkan aku jadi manusia sekarang. Terima kasih kepada mama dengan abah besarkan kita selama ni sampai masuk U, penat cari duit, jaga kita masa sakit, selalu risaukan kita, dan banyak lagi pengorbanan lain. Terima kasih kepada family jugakk yg selalu support apa-apa yg aku buat terutamanya kaklong dan memen. Thank you sebab selalu dengar keluhan aku bila aku down, selalu dengar citer sedih aku. Sorry sebab selalu citer ulang-ulang. Well you know me more than anyone else, kalau asik citer tuu maknanya aku suka sangat la tuu. hahaha.

             Next, nak ucap terima kasih banyak-banyak kat semua tenaga pengajar yg sangat baik. Terima kasih atas segala didikan dan ilmu yg dicurahkan. Tak lupa juga kepada coursemates dan roommates dari hari pertama masuk biomed sampai dah 4 tahun kita kenal. Terima kasih selalu menceriakan hari Rosnadia kat UM. Walaupun aku tak suka orang panggil aku ros, tapi sebab korang asik sebut je..hmm not bad. Sedap jugak kengkadang. XD Kepada kawan kita yg paling rapat, kita dah kenal sehari sebelum masuk biomed sampai sekarang. Terima kasih stay dgn aku sampai laa ni. Thanks sebab paham aku yg complicated ni dan terima aku seadanya, aku taktau kenapa tapi bila aku citer masalah kat kau, aku rasa calm. hilang semua masalah, rasa macam kau percaya kat aku walaupun orang lain semua tak percaya aku. :( maaf tak dapat jadi kawan yg baik utk kau. Kalau kau sedih pun aku tak dapat nak tolong sebab kau suka pendam. Tiap kali nak cakap, aku takut aku buat kau lagi sedih. So aku pun citer laa benda2 merepek utk buat kau happy. Loser gila rasa. 

               Kepada sesiapa yg pernah hadir dalam hidup aku dan rapat walaupun sekejap..terima kasih byk2. terima kasih sudi mendengar citer-citer aku. Ketahuilah aku jarang nak kongsi citer dengan orang. Terutamanya hal-hal peribadi dan masa lalu aku. Jadi...bila aku citer tu, maksudnya aku percaya dan selesa dengan kau. Maaf seandainya aku ni annoying dan over. Thank you for those great memories. Kepada yg pernah aku sakiti, ampun dan maaf dari hujung rambut ke hujung kaki. Maaf seandainya terngumpat, terbash, terkutuk. Maaf kalau ada perkataan dan perbuatan aku selama ni yg menginggung hati. 

              Sebenarnya aku sedih, sebab ikatan semorang dah makin terlerai. tak macam dulu-dulu waktu first year dgn second year. rasa semua org takde masalah, happy je. Kenapa harus membenci, sedangkan menyayangi itu lebih indah? well, everything changed. people changed. takpelah, yg penting memori tu tetap ada dan inshaAllah selagi tak hilang ingatan, memori indah tu semuaa akan ada dalam ingatan sampai ke akhir hayat. Akhir kata, selamat bergraduasi semuaaaa! lepas ni semorang akan bawa haluan masing-masing. susah dah nak jumpa. jaga diri baik-baik. kalau lepas ni dah jarang contact, aku nak korg tau..aku sentiasa ada kalau korg perlukan. :) 

Sincerely, 
RR.

P/S: untuk yg selalu wassap aku tanpa jemu tu, masyeh banyak2. hidup aku mungkin takkan seceria ni tanpa kau. haha. oh sesiapa yg baik hati, kalau rajin dtglah aku grad nanti sebab aku forever alone. buddy pun ada sorg je. takmcm org lain. mesti takde hadiah pun. sobss 


Thursday, 27 August 2015

Trip to Sabah! (Day 3)

DAY 3 (8th August 2015)

Lepas 2 hari berada di KK. Akhirnya, hari ketiga tak hujan! Cuaca cerah alhamdulillah. So kami boleh pergi pulau arini. :D Kitorg gerak dalam pukul 10 lebih camtu sampai ke Jesselton Point. Sebenarnya kitorang boleh pilih nak pegi satu atau 2 pulau. Tapi kitorang masing-masing decide nak pergi satu je pulau iaitu Pulau Sapi sebab katanya kat situ snorkeling best. 

                           

Abi tengah uruskan tiket kitorg untuk ke Pulau Sapi.  Nama boat yg bakal kitorg naiki tu Island Hop Express.  

sekitar jetty. cantik kan? kat jetty je dah lawa. pe citer ni. hahaa

antara boat-boat yang ada kat situ.

                            

Dari jetty ke pulau sapi tu, amek masa dalam 15 hingga 20 minit camtu. Waktu naik boat tu rasa pening-pening (sebab aku mabuk laut kot) tapi lepas dia bawak laju-laju. Angin kuat, dah tak rasa pening, rasa seronok pulak. Yang kelakonya, kitorang naik sekali dengan satu chinese family ni..anak diorang yg paling kecik tu comel gila! Botak bulatttt! eeee geram. hahaha. Pastu suara dia aje menjerit waktu boat jalan. Tak lama pastu, dia tukar seat dengan mak dia, which is sebelah miralim. Lagi epik, berlawan-lawan suara depa dua menjerit tiap kali pakcik tu bawak lajuuu dengan ombak kuat lagi. XD 
omey kan? mihihihi

akhirnyaaaaa kami pun sampai ke Sapi Island! Tadaaaaaa


cantikkk kan? jernih je air diaaa. 

gua terpaksa jadi anti-sosial kejap sebab nak amek gmbo ni. kat belah sini sunyi sikit. belah sana tak sesuai utk paparan umum. ramai makhluk yg berbikini dan topless. astaghfirullah!  XD 

mehehe. ni lepas kitorang snorkeling. fatin tengah berehat kat pondok sebab dia pening dan nak muntah. first time snorkeling sebenarnyaaa, mekasih fatin tolong ajar kita walaupun kita takut lemas. hahaa.

selepas penat snorkeling, posing sana-sini, usha-usha orang. eh. kitorang pergi cari makanan. kebulur gila dengan tak sarapannya. so tengahari tu, makan kongsi dengan nurul sebab mahal gilaaaaa makanan dia. sebab kat pulau kan. pulak tu ramai tourist dari luar negara. lagi lah mahal! 

nasi dengan sambal udang.


Dua-dua makanan ni je dah RM20! Pergh bankrupt. hahaha. So lepas ni kalau nak pergi pulau ke laut ke. Tolong lah bawak bekal makanan sendiri ye. Tengah sedap-sedap makan tetiba ada biawak beso dekat je dengan kitorg. Terjerit-jerit la kat situ memasing. hahaha. Sebab ramai orang kerumun dekat biawak tu, so biawak tu pun pegi jauh sikit dari kitorang. Foreigners jakun gilaa! masing-masing amek gmbo. Kat negara depa takde biawak agaknya? XD

Bila perut dah kenyang, hati pun senang. HAHA! Diorang sambung snorkeling. Aku? Mereput kat tepian pantai. Dok usha-usha orang. Berangan sat. Menikmati keindahan alam. Tunggu jugaklah kot-kot ada jejaka kacak nak tego macam dalam filem. Apakan daya..yang ada hanyalah bapak orang. XD So aku main-main air jelah kat tepi-tepi tu. Sampailah pukul 3 petang. Kami siap-siap tukar baju semua sebab pukul 4 petang boat sampai. 

Pukul 3.45 petang lagi kitorg dah tunggu kat jetty. EH tunggu punya tunggu..dah pukul 4. Banyak boat sampai tapi semuanya bukan Island Hop Express tapi Island Express. Ceh awat letak nama dekat-dekat. Rasa tertipu betul! K takpe kejap lagi sampai la kot. Dan akhirnyaaaaa...jam menunjukkan pukul 5.30 petang dan boat tak sampai lagiiii. Daripada orang ramai gila kat situ. Tinggal berapa ketul je. Konon-konon abi kata nak bawak kitorg tengok sunset petang tu. Ceh jadi tengok sunset kat pulau pulakkk. Hmmm. Tetiba cuaca mendung pulak. Angin kuat gila. Ombak jangan cakaplah. Masing-masing dah redho gila kalau kena tido kat pulau malam tu. hahah. 

Finally..before pukul 6, boat sampai! Thank god. Syukur gilaa rasa. Tapi bila dah naik boat, hujan lebat gila, ombak kuatttttt sangat-sangat. Serius takut. Dah la aku duduk depan dengan fatin, bila boat tu jalan laju, sebab ombak kuat, dia terhentak kuat, dan air pun masuk dalam boat. lebih tepatnyaaa air laut tu sedap lempang-lempang aku. Perghh serupa mandi lagi. hahaha. Basah kuyup! Rasa macam dalam movie! Bila ombak kuat gila, dengan jeritan miralim lagi..satu je aku pikir. cemana laa kalau boat ni terbalik. Fuh. Dah la tak reti berenang. Mati. Tapi syukur alhamdulillah, akhirnya kami sampai ke jetty dengan selamat. :) Abi jemput kitorang balik. Dia pun dah cuak sebab lambat gila kitorg balik. Abi kata, kalau exora ni boleh menyelam dah lama abi selamatkan korang. puih! 

-TO BE CONTINUED-