Thursday, 17 July 2014

TIPS RESULT CEMERLANG

Assalamualaikum...

Salam ramadhan, hari ni aku nak share sikit tips yg aku petik daripada laman luahan UM bagaimana untuk mendapatkan result yg cemerlang. Sekadar perkongsian akan kuselitkan juga pengalaman aku sendiri. Bukan nak membangga diri tapi sekadar berkongsi ilmu.

1. Jangan menganjing lecturer/cikgu lebih-lebih nanti ilmu tak berkat.

Yang ni aku sokong sangat2! Berdasarkan experience aku sebelum-sebelum ni..kalau aku benci atau kutuk mana2 lecturer, mesti result aku untuk subjek tu tak berapa bagus sangat. Sejak tu aku dah mula remind diri sendiri untuk belajar menyukai semua lecturer yg ajar aku. Kalau aku tak berapa berkenan pun..aku diam jelah. Kalau tak berkenan dgn cara dia mengajar pun..aku malas nak kutuk, mengata. Biarkan je. Kadang2 aku perati kawan2 aku, kalau benci lecturer, memang kutuk2 habis-habisan. Macam2 kata-kata kesat keluar. Kesian lecturer tu, penat dia mengajar..awak kata bukan2 kat dia. Cuba awak berada kat tempat dia..pandai ke nak bagi semorang paham apa yg awak ajar? RENUNG-RENUNGKANLAH

2. Setiap hari baca al-quran at least one page beserta maksud.

Okay tips yg ni sangat berkesan untuk aku. Aku ni boleh dikategorikan sebagai manusia yg biasa-biasa je, tak alim sangat. Iman pun kejap naik kejap turun. Dulu..kadang2 lepas balik kelas, maghrib tu malas ngaji. Tapi sejak dah setahun ni, sejak third year, aku amalkan..macamana pun jadi..aku mesti baca quran lepas maghrib satu muka surat pun takpe. Alhamdulillah, result aku untuk 2 sem ni maintain..sikit lagi nak dekan. Hati aku pun rasa tenang sangat. Kadang2 waktu kita sedih, kecewa ke, bila kita baca al-quran..maksud tafsiran al-quran tu seolah-olah menjawab segala persoalan kita. Bagi kita semangat.

3. Jangan pernah skip class.

Haaaa..ini sangat penting. Aku taktau la orang lain camana tapi kalau aku skip class, seharian tulah dibelenggu rasa bersalah. Sebab tu aku jarang skip class. Tak kesah la korang bangun lambat ke hape ke..yg penting datang kelas. Tunjuk muka. Paham ke tak paham ke lecturer ajar apa belakang citer. Yang penting usaha. Allah suka orang yg berusaha. Ilmu pun berkat. Inshaallah.

4. Kalau rajin buat solat dhuha.

Tips yg terakhir ni aku tak pernah buat lagi. Inshaallah akan kucuba sem depan. Mana tau rezeki nak dapat result lagi cemerlang sem depan. hihi.

Akhir kata, result cemerlang kadang-kadang bukan hanya bergantung pada kaedah pembelajaran semata-mata, tapi hal-hal kecik dan dianggap remeh nilah selalu yg menghalang kita daripada mendapat result cemerlang. Muhabasah diri, perbetulkan mana salah silap. Inshaallah kita semua berjaya dunia akhirat.

Tuesday, 15 July 2014

CRUSH

Assalamualaikum...

            Salam ramadhan uollss. hehe. Hari ni aku tak keje sebab nuzul al-quran. So dapatlah rehatkan diri sehari. Nak citer ni, semalam result final exam aku aritu dah keluar. Alhamdulillah. Syukur pada Allah. Keajaiban telah berlaku. HAHA. Speechless jugaklah aku tengok result sendiri. Sebab result aku berubah daripada yg keluar dekat board department kitorg. Nak jadikan citer, haritu ada satu subjek ni aku dapat A- entah macamana bila result official keluar, tiba-tiba subjek tu aku dapat A. Terkejut sangat2!! Sebab pointer aku pun naik laa. hahahhahaha. yg paling aku excited sangat ni..pointer aku sama dgn crush! Crush yg dah berkurun lama sejak first year. Susah betul aku nak move on. Haih. Tapi adakah ini petanda bahawa kami berjodoh? Adakah ini cuma kebetulan atau satu suratan? (Haktuih) 

          Nampak tak betapa stalkernya aku. Pointer crush aku pun aku tau. Takdelah. Bukannya stalker sangat pun..dah dia yg war-warkan pasal pointer dia kat social media. Tu yg aku tau tu. haha. Kesian crush aku..dia frust menonggeng sebab pointer dia kurang 0.02 je lagi nak dekan (sama macam aku la tu). Tapi gua watlek watpeace je. Maybe sebab pointer aku sama ngn dia kot. Tu yg happy. hahaha. Lagipun, aku bersyukur sangat2 sbb aku tak expect apa2 pun sem ni sbb subjek sume susah gila kot. 

         Tapi sebenarnya, rasa geram jugak lah sikit..last sem kurang 0.01 kali ni kurang 0.02 pulak. Haih takde rezeki nak buat macamana. Kawan aku kata lepas ni dah takde title dean list dah, sebab bila masuk fourth year ni kredit hour tak cukup utk bergelar dekan. haha. Takpelah, alhamdulillah dulu pernah merasa dean list. Bersangka baik dgn Allah, mana tau kalau tiap2 sem aku dapat dean list, pastu aku jadi angkuh, riak, sombong. Sebab tu Allah tak bagi. Syukur :)

        Yang penting aku bangga sangat dgn crush aku! Tehehe. Susah tau nak jumpa lelaki pandai ni. Lagi2 orang yg aktif sangat macam dia. Dahlah hensem, ramah, aktif, pandai. Gituuuuu. Bak kata si dia, yg dapat dekan pun tak semestinya rezeki dia melimpah ruah bila dah grad nanti. Apa-apapun percayalah pada allah, have faith in Him. Dia tau segala-galanya yg terbaik utk hamba-Nya. 

teringat pulak zaman dulu-dulu waktu bertentang mata dgn crush, waktu seakan berhenti, senyum terukir di bibir , matamu seakan berbicara. (sila muntah :p) hahaha. i miss that moment. 

Saturday, 5 July 2014

Ramadhan Datang Lagi !

Assalamualaikum semua, 

Alhamdulillah hari ni dah masuk hari ke-7 kita berpuasa. Syukur. Semoga kita semua mampu menahan diri daripada lapar, dahaga serta perkara-perkara yg membatalkan puasa. Dalam masa yg sama, jangan lupa kawal nafsu ye kawan2. Kalau beli makanan untuk berbuka tu berpada-pada. Jangan membazir. Jangan lupa jugak solat terawih. :)

Nak kongsi sikit ni, disebabkan hari ni off day..takde lab posting, so aku pun berehat jelah kat bilik. Pastu gatal2 tangan bukak youtube, entah camana terjumpa satu video ni. 

Hafiz Indonesia 2014 | Musa 5,5 Tahun Hafal 29 Juz | Membuat Semua Juri Menangis dan cium tangan


Mohon kawan2 tengok ye. Rasa sebak sangat aku tengok video ni. Tatau kenapa. Pertama, aku kagum sangat dengan budak 5 tahun ni. Hebat sangat dia mampu hafal 29 juzuk al-quran, aku waktu kecik macam dia..masih lagi main2. Waktu tu sembahyang pun ikut2 orang tapi tak reti baca pun. Kedua, aku sedih dengan diri sendiri. Malu sangat rasa. Kita yg dah besar ni, dah dewasa..nak hafal 1 juzuk al-quran pun payah. Menitis air mata jugaklah aku tengok video ni, betapa lemahnya aku sebagai hamba Allah. Hmmmmm. Tapi takpe, aku akan jadikan adik ni sebagai motivasi untuk aku berubah menjadi insan yg lebih baik. Inshaallah aku pun nak cuba menghafal sikit2. 

Tu sajalah untuk entry kali ni, semoga Allah bukakan pintu hati kita semua untuk sentiasa berubah kearah kebaikan dan sentiasa beriman kepada-Nya. Aamin. Selamat berpuasa kawan2 :) byeeee