Friday, 10 August 2012

Last Choice

orang2 : kau dapat pilihan ke berapa wehh tawaran utk masuk UM ni?
aku : errrrr..last choice. HAHA
Pelbagai reaksi aku terima waktu aku bagitau aku dapat pilihan ke berapa. Ada yg cool, relax cakap OHH. Ada yg kata aku tipu. Ada yg siap gelakkan aku. Panas betul waa! Mesti korang xpernah terbayang pun kan ada org dapat last choice utk UPU. Aku pun tergelak sendiri gak masa dapat tau. Camne aku boleh dapat last choice sehh..sampai hati diorg xnak tgok pilihan aku yg kat atas2 tu.

Actually dalam byk-byk pilihan aku..yg last tu lah paling aku tak mau sebenarnya. Tu pun aku pakai letak je. Ijazah Sarjana Muda Sains Bioperubatan - Universiti Malaya . Aku tanya sume org kat rumah ni. Aku tanya mama. Mama kata okay. Walhal aku dah tak tahu nak letak apa lagi kat pilihan tu. Dan tu lah satu- satunya pilihan yg aku letak UM. Semua orang berebut nak masuk UM tapi aku sebaliknya. HAHA. Mesti korg pelik. Aku pun tak tahu kenapa tapi aku lebih suka UKM :)

Akhir kata, walaupun aku dapat last choice dan aku sendiri pun ragu-ragu setiap kali nak bagitau org pasal hal ni. Aku malu sebenarnya. Yelah orang lain dok bangga dapat 1st choice, 2nd choice and I was the only one who got last choice dude. Aku tetap bangga dengan diri sendiri sekurang-kurangnya aku dapat ke menara gading. hehe. InsyaAllah aku akan buktikan kat orang2 yg ketawakan aku tu yg aku juga mampu graduate dan berjaya suatu hari nanti. Mungkin lagi hebat drp org yg gelakkan aku tu kan? siapa tahu..

I Strongly Believe that I will Graduate with First Class Honor. yeahhhh!

teringin gila nak baling topi graduasi tu..pastu genggam ijazah !hehe

*p/s : kejadian ni berlaku setahun lepas ye. haha. tahniah la kepada adik-adik yg dapat masuk U tu! yayyy tak sabar nak dapat junior..hehe ^^

Thursday, 9 August 2012

zaman kanak-kanak aku!

sedapppp..time kecik2 dulu nak pilih warna pun berebut2 padahal rasa dia sama je kan? lol
DULU kalau jumpa benda ni kat dalam tin biskut, jakun gila kot. haha. 
kecik2 dulu selalu main benda ni ngan kaklong. HAHA
sedap an jajan2 ni?



::Adakah semasa kecil dulu anda pernah buat perkara perkara berikut?

                                     
ni time aku kecik2 dulu..bangun2 je dah ada kat atas katil. heaven gila

1. Buka kipas meja , cakap dengan kipas sebab nak dengar suara bertukar.
2. Naik kereta dan tengok bulan. Ingat bulan tu ikut kita.
3. Naik basikal, boleh lepas tangan dari "handle", rasa hebat.
4. Masa sekolah, ade orang bagi milo percuma, lepas ambil sekali menyamar jadi orang lain, ambil milo lagi sekali.
5. Masa sekolah, ade orang dtg jual vitagen/susu/buku/barang, bawak balik list, mintak duit nak beli kat mak bapak.
6. Lukis burung guna huruf M atau V
7. Lukis matahari di penjuru atas kertas lukisan dan antara bukit
8. Masa kecil fikir bentuk hati yang sebenar macam ni ---> ♥
9. Tutup pintu peti ais perlahan lahan, sebab hendak tengok lampu peti ais padam.
10. Kalau tak siap kerja sekolah , sengaja tinggalkan buku latihan di rumah.
11. Pergi dekat peti ais tempat freezer atas tu dan bubuh muka kasi sejuk.
12. Main game Pacman atau Mario
13. Main tanah / main longkang
14. Mintak biodata kawan2
15. Kalau pergi shopping mesti pergi tempat TOY dulu.
16. Buat jet kertas
17. Tengok Power Rangers, Flashman, Maskman, etc.
18. Lawan pemadam / main ceper
19. Main getah
20. Minum air panas dlm piring

mesti korg terkenang2 je time baca entry ni. haha. rinduuuuuuu gila zaman kanak2 aku!

semua kat atas ni aku pernah buat except yg last tu je. haha. seronok betul kan zaman kanak2..tak pikir benda lain, seingat aku dulu2 aku cuma pikir nak main je. tido, makan, main ngan kawan2. hoho. Sekarang ni bila dah semakin tua ni, macam2 benda kena pikir. Phewwww~

"Zaman Kanak-kanak hanya tinggal memori indah yg tidak mungkin kembali, apa yg penting sekarang ciptalah memori yg indah sementara kita semua masih bernyawa ^^v peaceee!"

Tuesday, 7 August 2012

Hidup seorang kidal


Assalamualaikum semua^^ sihat tak korang hari ni? hehe. Tangan aku tiba2 je rasa gatal nak taip entry. HAHA. Sapa kat sini kidal sila angkat tangann. Okay aku tak nampak pun. Tapi yg penting kita gengg!! Left-handed ni rare species tau. Susah gila nak jumpa..sebab aku eksaited gila kalau tau kawan aku kidal gak. Mungkin korang yg guna tangan kanan ni tatau susah senang org kidal kan? mehh aku bagitauu.

Fakta seorang kidal :

  • Menurut Scientific American, 15% penduduk dunia merupakan seorang kidal. Lelaki 2 kali ganda berbanding perempuan. No wonderlah jarang jumpa perempuan kidal. Seriously, dalam ramai2 kawan aku takde seorang pun perempuan kidal wehh..kalau ada pun chinese je. Sedihh :(
  • Orang kidal ni lebih genius. eheemm. Aminnn..bukan aku yg cakap okay. ni fakta! haha
  • Kalau mak bapak kidal, 50% kemungkinan anak mereka juga kidal. Kalau mak bapak right-handed, 2% je anak mereka mungkin kidal. Aku lah makhluk bertuah tuu..mama abah dua2 guna tangan kanan..entah macam mana aku boleh kidal tatau la. Aku ngan adik yg last je kidal dalam family kitorg.
  • Kajian menunjukkan, golongan kidal ni dapat handle large amounts of stimuli lebih baik berbanding mereka yg right-handed. Sebab tu mereka lebih terer main video games. Ohh yeke? aku jarang main game..so aku tatau. hehe.
  • Selalu orang kata, golongan kidal ni kreatif. Tapi ada betul jugak. Bukan aku nak kata aku ni kreatif tapi aku suka seni, benda2 yg cantik. whoooaa.
  • Ada orang pernah kata..orang kidal ni pandai urut. ececece..tapi siyess kakak aku kata aku urut sedap. HAHA.
  • Golongan kidal dikatakan amat rapat dan sangat pentingkan family. Yesss! sokong sangat!!


Kelebihan kidal berdasarkan pengalaman aku.

  • Insan terpilih..sebab antara rare species kat dunia. HAHA. sila bangga sapa kidal.
  • Senang tulis jawi berbanding tulis rumi. eccece..patut tulisan jawi aku lawa! *okay perasan.
  • individu kidal menggunakan otak sebelah kanan yang menguasai kawalan muzik, seni, kreativiti, tanggapan, emosi dan kebijaksanaan. Fuyoohhh.
  • Boleh makan sesuka hati kalau tengah study. Ehehe, aku selalu buat ni..tangan kiri tulis, tangan kanan suap jajan kat mulut. Oyehh. patut notes aku kotor. HAHA

tapi banyak jugak kekurangan org kidal ni.

  • Susah nak pegang gunting. Mesti korg yg right- handed ni tak penah tau pun kan? Tapi FYI, aku pegang gunting guna tgn kanan okayy. HAHA. puas aku biasakan time kecik2 dulu.
  • Susah nak pegang mouse lappy. Mouse pun aku pegang guna tgn kanan okay. Hebat kan? haha.
  • Susah nak iron baju. Sebab dah bertahun2 aku practice akhirnya aku berjaya guna tgn kanan nak iron baju. hehe.
  • Susah nak tulis kat meja kuliah. Ni aku palingg gerammm. Asal meja kuliah belah kanan je. Puihh, susah gila aku nak tuliss. Patut la aku selalu tertido kat kuliah. HAHA
  • Korg pakai jam tgn ape? golongan kidal aku rasa pakai jam tgn kanan. tapi aku sebaliknya. aku pakai tgn kiri so kalau nak tulis aku terpaksa bukak jam. Sian aku. 
  • Susah main badminton. Wohoo~ tapi lin dan kidal kot. pemain no. 1 dunia tu. *tiba2 rasa emosi pulak teringat LCW kalah semalam. takpe LCW, malaysia still love youuu.
  • Tangan kotor lepas tulis. Peh benda ni mmg drp aku kecik lagi. Penat nak hilangkan dakwat pen kat jari kelengking tu. Aigooo. Sebab tu aku lagi suka tulis jawi. Tangan bersih je. HEEE
  • Susah nak pegang sudu. Korg mesti tatau kan? Selama ni aku cover macho je depan korg pegang sudu tgn kanan. HAHA. makan pun slow je cam org makan berdamai. Padahal..aku pegang dah gigil2 dah ni. Fuhh..karang aku pakai tgn kiri org pandang slack pulok. 
  • tak ikut sunnah nabi. Yelahhh.buat pape sume guna tgn kiri. Sunnah nabi kan tgn kanan. Kadang2 aku try jugak guna tgn kanan. Tapi dah sejak azali kidal. Sebab tu kadang2 aku terbagi barang/ bayar duit ke guna tgn kiri. Minta maaf ye. hehe
  • Susah nak masak. Aku baru discover ni setelah lama org2 cakap baru aku sedar. Dah lama mama cakap aku pegang sudip macam kekok je. Aku nak siang ikan pun agak payah. Nasib la labuuu. Aku berusaha nak jadi calon isteri mithali ni. Oyehhh!

Lu org nampak tak kesusahan kitorg tu? sedih kann? Walaupun begitu, aku sangat bangga kerana dilahirkan sebagai seorang kidal.  I MAY BE LEFT HANDED bUt I'M ALWAYS RIGHT! HEHE ^_^

Saturday, 4 August 2012

perbezaan orang kapel dengan orang single

Orang kapel - tak boleh berjauhan dengan handphone. Kalau boleh 24 jam pegang hp tu. Makan dengan hp, tido sebelah hp..kalau boleh tengah melepas pun pegang hp gak.
Orang single- handphone letak sepah-sepah..atas peti sejuk, bawah katil dll. Handphone mati 2 hari pun buat dek je. 

Orang kapel- handphone sentiasa ada kredit. 
Orang single-handphone dah 10 bulan tak topup..tunggu expired date baru nak topup agaknya. HAHA

Orang kapel- suka menyendiri sorang2..dok berangan-angan atas katil..banyak menghabiskan masa dengan tepon sendiri berbanding keluarga.
Orang single-suka menghuha-huha..berborak2 dengan keluarga..tgok tv..main2 ngan adik

Orang kapel- suka berjiwang tak tentu pasal kat Facebook, twitter dan orang malas nak layan.
Orang single-sesekali nak jugak jiwang2 kan? tup tap tup tap..ramai pulak yg dok heran. Lu ingat lu sorg je ke pandai jiwang? :P

Orang kapel- cenderung menjadi stalker yg sangat hebat di Fb, twitter dll. Stalk si bf/gf kot2 si dia curang ke kan?
Orang single-pandai jugak stalk orang tapi rasanya tak sampai tahap gaban macam org kapel. 

Orang kapel- kerap tido lambat disebabkan calling2 dengan yg tersayang.
Orang single-tido lambat sebab tgok movie, main game dll.

Orang kapel- bila dapat mesej--->tak heran pun, setiap 1 minit mesej masuk.
Orang single-bila dapat mesej---> laju2 cari tepon..kot2 ada lelaki/perempuan nak msg an? sekali tgok2 maxis/celcom bagi msg. Ciissss *foreveralone

Orang kapel- tak ramai sangat kawan (kalau pompuan laa)
Orang single-kawan sebanyak yg tidak. Baik laki baik pompuan.

Orang kapel- papehal sume buat dengan pasangan masing2. Katalah satu tempat belajar dengan pasangan..makan sama2..pegi kelas sama..pokoknya buat apa2 semua dgn org yg samalah.
Orang single-ari senin usrah dengan geng surau..selasa pegi karaoke dgn coursemate..rabu lepak tgok bola dgn rumate. Nampak tak? Gila bapak ramai punya kawan..ari2 lepak dengan org berbeza. 

Orang kapel- jaga penampilan kasi cun/hensem kaw2 punya demi pasangan masing2.
Orang single-buat tak heran je..buat nak lawa2..pakai bedak pun dah cukup bagus. HAHA

Orang kapel-selalu berpenyakit hati..makan hati..mana taknyaa..asyik risau pasangan masing2 curang atau ada yg lain/ tak boleh biar diorang ramai sikit dgn yg lain jantina. 
Orang single-selalu bahagia, ceria seolah-olah baru dilahirkan semula. Tak risau pasal apa2..pikirkan diri sendiri je.

Orang kapel- nak pergi mana2..pegi dgn sapa..kena report dulu kat pasangan.
Orang single-nak pergi mana2..lantak aku lah! bebas2~ haha.

Orang kapel- selalu bf/gf pegang password fb..kadang2 tolong mainkan sekali. Remove org2 yg tak patut.
Orang single- Facebook aku sorg yg punya! Nak menggatal dgn sesapa pun lantak aku lahh. Kau ado?

Orang kapel- sentiasa ada yg temankan..Untunglah ada yg sayang!
Orang single- kadang2 sunyi jugak. Forever alone. Takpe at least aku ada Allah :)


Rasanya daripada lists kat atas ni korang boleh tau kot aku yg mana satu. Saya single! haha. Macam promote diri la pulak. Memandangkan umur aku yg semakin tua ni..emosi agak terganggu jugak bila dihujani soalan2 sensitif pasal teman lelaki. Memang aku takde teman lelaki lagi tapi InsyaAllah satu hari nanti aku ada suami. Senntapppp tak? HAHA. Kalau kau bercinta sebab sunyi baik tak payah la der..aku hanya akan bercinta bila aku dah bersedia satu hari nanti. Yelah, diri sendiri pun tak terurus nak jaga org lain. Memang tak ahh. Jodoh itu rahsia ALLAH! Semuanya Allah dah tentukan. Sabar dan berdoa ye. Hehehe. Renung-renungkan lah! 


Agak2 apalah future husband aku tgah buat sekarang ni? hmmm ^^

ada lagi tak lelaki macam ni? bertuah la kalau dapat suami macam ni. ekeke


Wednesday, 1 August 2012

pendiam vs banyak cakap

Salam ramadhan semua.

Terasa nak tulis entry pulak lepas atiqah abdull razak melawat blog aku tempoh hari. Haha. malu sebenarnyaa. >.< tetiba rasa tertarik pulak nak ketengahkan topik pendiam vs banyak cakap/ peramah ni. Agak-agak korang dalam kategori yang mana ek? tapi actually benda ni korang sendiri sedia maklum dengan perangai korang. ye dak? Tapi orang sekeliling kita pun ada hak nak nilai kita ni macam mana.

As for me, aku rasa pendiam dengan banyak cakap tu dua2 pun character aku. haha. tamak gilaa. Kalau nak tau aku ada banyak personaliti sebenarnya dan aku yang sebenarnya ialah aku yang kat rumah tu. Jadi family aku je yang faham betul aku ni sebenarnya orang yang macam mana. Tapi tu tak bermaksud aku propa je selama ni kawan ngan korang kan? tidak sama sekali. perangai yang aku paparkan kat korang semua tu lah perasaan aku yang sebenarnya. ececece.

Satu benda yang tak pernah berubah dari dulu sampai sekarang..nak tau apa? haha. first impression orang kat aku.

"PENDIAM-------PEMALU-------SKEMA"

Kalau hari ambil kad penyata kat sekolah..aishhh, aku paling tak suka. Aku bukan risau pasal result aku tapi aku risau apa cikgu nak cakap kat mama pasal aku. Dan setiap tahun..masa sekolah rendah sampai aku sekolah menengah..mesti cikgu akan kata...

"ROSNADIA NI PENDIAM ORANGNYAA..!" aku bosan seyh dengan benda ni. HAHA

Untuk pengetahuan korang, aku ni bukan macam orang lain yg jenis peramah dengan semua org. Aku rasa aku boleh masuk kat group pendiam kalau first time jumpa org. Dan aku akui zaman sekolah aku sangat pendiam. Ehh, sangat ke? ntahh. Aku cuma bising dengan kawan2 rapat aku je dan diorang jelah yg paham perangai gila aku.

Tapi bila aku start masuk matrik..aku mula belajar bergaul, bersosial la konon. Haha. Mama la yg suruh..dia risau sangat anak dia ni takde kawan. Bukan bersosial pun i mean belajar berkomunikasi. Aku mula belajar start conversation dengan org yg aku tak kenal. Rasa kelakar gila kot. Teringat ada satu hari tu..first day aku tukar masuk sains hayat. Bapak risau gilaa. sorang pun aku tak kenal kat praktikum tu. Nak2 pulak budak sc hayat kan? semua skema. Sampaikan aku beranikan diri jugak aku yg tegur budak lelaki kat kelas aku tu. Sebab dia diam gila. Maklumlah time tu yg baru tukar berapa ketul la sangat. Budak laki tu pun tergolong dalam pelajar transfer jugak macam aku.

"weh..kau nak tak kertas ni? nanti aku photostatkan" kata aku.
"hmmm.." jawab lelaki tersebut.
Dia hmm je bro. Malu tak malu aku. Terus aku rasa macam lelaki usha perempuan tapi kali ni situasinya terbalik. Nampak tak permainan dia kat situ. HAHA. Tapi dari situlah aku mula belajar menjadi sedikit peramah sampai akhirnya claassmate kat matrik dulu tak percaya bila aku kata aku pendiam dulu kat sekolah. Wahaha. Kehidupan di matrik sangatlah seronok sebab aku kenal ramai orang dan benda yg aku tak pernah terbayang pun sebelum ni. The most interesting part is, kebanyakan kawan2 aku kat sana semua lebih berusia daripada aku. HAHA. Jangan marah geng. Aku gurau je pun. Yelah tua setahun je kan. Aku kenal diorang pun sebab rumate aku lah, Atiqah yg paling aku sayang tu. Seriously, semua sempoi gila..muka je legend tapi dalam hati ada taman! dan yg paling kelakar..aku bahasakan diri AKU KAU je dengan diorang. Pun bolehh..baru nampak muda :P

Begitulah kehidupan sosial aku di matrik sampai ada yg menggelarkan aku PUSAT GOSIP di kmns ni. Boleh fight ngan cikgu amir kata diorg. Ntah aku pun taktahu camne benda ni boleh terjadi. Boleh dikatakan semua gosip liar kat kmns aku tau disebabkan kenalan-kenalan aku. Dan seolah-olah semua ada kaitan antara satu sama lain. Aku kenal si A. Rupa-rupanya..dia satu kelas dengan si B kawan aku. Awek si B pulak satu kelas pulak dengan member aku si C. Lastly, aku kenal semua budak kat kmns. HAHAHA. Okay aku tipu! takde la sampai semua aku kenal. Hiperbola je tu nak tunjuk ramai sangat yg aku kenal an? haha.

Bila dah masuk U ni..lain pulak kisahnya. Aku tak tau sama ada aku peramah sangat atau diorang yg pendiam sebenarnya? ohho. aku suka sangat bercerita sampai kawan2 aku malas nak dengar. Bila aku kata aku pendiam diorang tak percaya. Nampak tak revolusinya tu. Honestly, aku cuba sedaya upaya nak kawal percakapan aku sekarang ni.





In a nutshell, aku akan menjadi pendiam dengan orang yg aku tak biasa, tak selesa, tak rapat, tak sekepala, tak suka.  ehh? tapi aku memang macam tu. Aku hanya banyak cakap dengan someone yg aku betul-betul selesa, kawan rapat sebab aku suka perangai korang. Kalau aku boleh cerita segala-galanya yg tak penting pun pada korang..tu maksudnya aku dah anggap korang macam family aku. Ada paham? Hehe. Tapi serius ahh..aku ada satu tabiat yg aku sendiri pun tak tahu nak nilai baik ke buruk. Obvious gila kalau aku tak suka kat orang. Aku akan diam je sediam-diamnya. Tak pun aku malas nak layan. Thats why aku sangat benci orang yg talam dua muka. Berpura-pura baik je depan kita belakang dok mengutuk-kutuk. Puih.

Kalau betul la korang kawan aku..rasanya korang boleh nilai kot macam mana perangai aku dengan korang dan siapa sebenarnya korang pada aku. HAHA. Sekian sahaja untuk kali ini. Sehingga berjumpa lagi. Byeeee.

Sunday, 8 July 2012

kau tipu aku?

eh lu tipu gua? memang makan kaki la wehhh...

minta maaf agak kasar di situ. kahkah. 

aku nak buat pengakuan sikit kat blog ni yg sebenarnya aku dah banyak kali kena tipu tanpa aku sedari. Almaklumlah rosnadia rosli ni memang cepat percaya kat kata2 org. Even baru kenal sekejap pun aku dah percaya. Puiiih..sekarang tak lagi la. Aku pun taktahu apa masalah aku padahal selama ni dah banyak kali kena tipu tapi still tak sedar diri lagi. HAHA. 
******

SCENE 1

sedang aku belajar di meja study atau lebih tepat lagi di Kolej Matrikulasi N9..tiba-tiba
beep2..1 message received (tipu je tu bunyi msg aku sedap sikit) 

"salam, awak ni sapa ye? berani2 kacau laki saya"
WTH? Boyfriend orang pun gua tak berani nak usha ini kan laki org.


Berderau darah aku masa dapat mesej daripada no. tak dikenali tersebut. Satu bilik jadi ribut pasal mesej tersebut. Kemudian ayuni bilik depan pula muncul. Pantas mereka tolong me'reply'kan. Aku hanya mampu terdiam di tepi. Dok pikir-pikir laki sapa pulak yang aku kacau ni.


Tak lama lepas tu kami berbalas-balas mesej dengan isteri orang tu...tiba-tiba

"saya puan siti nazira.."
NAZIRAAAAA!!! budak aras aku rupanya! puiii..baru aku sedar yg aku telah di'prank'.
Sejak hari tu, terus aku jadi semakin rapat dengan beliau. Kata beliau "tu lahh..lain kali save no. aku".


*****


SCENE 2

Juga di matrik..
sedang aku sedap melayan FACEBOOK..
POPP


Acip kawan akak aku..tiba2 chat ngn aku. Tak pernah2..


"eh, aku nampak gambar kau ngan akak kau kat satu laman web ni."
ahhh..dah sudah. Gambar apa pulak ni?
gelabah dah gua. Terus call kaklong. sekali lagi bilik aku jadi ribut. Ayuni seperti biasa mesti enterprem.
Paling tak tahan..aku sampai nak demam. Okayy lawak gila.


Sejam lepastu..baru aku sedar aku diprank sekali lagi.


*****

SCENE 3

Masih menetap di matrik.
handphoneku berdering.
0177****** is calling.. no. tak dikenali.


aku memang tak suka angkat fon orang tak kenal ni lantas DIRA terus merampas telefon itu daripadaku.
Dia hanya terdiam. Lalu memaki hamun pemanggil itu. Tanpa ragu-ragu, aku grab fon ku lalu bertanya siapakah gerangan pemanggil tersebut.


"saya ni kakak si *****. awak ni awek dia ke?" kata perempuan tersebut bernada marah.
aku hanya terpaku. terkedu. terkujat. lagi sekali jantungku berdegup kencang. EHHH? bila masanya aku ada boyfriend pulak ni. si ***** tu pun aku tak kenal. Aku hanya mampu mendengar cacian si kakak tadi tanpa berkata apa-apa. Si Dira yg tadinya panas hati terus merampas kembali fon daripada aku.


Aku kata kat dira, aku tak kenal laki tu pun. Lantas Dira terus sambung marah pemanggil tersebut sambil membela rosnadia rosli yg kononnya kudus ini lalu mereka bertekak.


Tak lama kemudian, pemanggil itu mahu berbicara dgn denganku. Suaranya bergetar-getar macam nak nangis.


katanya "nadia, ni aku lah..."
ku detect suara itu dgn lajunya.
okay. "farahin? "
HAHAHAHAHA


Berani2 farahin prank aku di malam yg sunyi itu bersempena hari jadi kawannya di kmj. Masalahnya aku tak terasa pun. Si Dira tu..sampai trauma dibuatnya. HAHA. The best scene ever. Farahin memang sgt hebat bab-bab menipu ni. Aku dah lali dah. Haha. Tapi kesian kat dira lah sebab yg kena maki tu dia. HOHO.


*****


SCENE 4

Di rumah nenek lepas abis matrik.
beep2..1 messege received (aku dah kata tu bukan bunyi msg aku!)


nadia..minta maaf lah aku taknak tapi aku terpaksa ikut kehendak mak bapak aku. Dorg nak jodohkan aku. Aku nak bertunang dah ** hb ni..kau datang tau?
Sentap gila. Dapat msg daripada siti ayuni. Kali ni dia pula jadi watak utama. Aku pun terus beriya-iya bagi mesej nasihat semangat dan sebagainya kat beliau. Terus mesej nad pulak. Siap plan nak pegi rumah ayuni lagi. Berita pertunangan ayuni telah menjadi perbualan heboh di rumah nenekku.


Tapi apakan daya..entah bagaimana sudah kulupa. Rupa-rupanya pertunangan siti ayuni itu hanyalah dusta belaka. Aku ditipu sekali lagi.


kenapa aku senang ditipu? Oh tidak!!  


-to be continued-


GAMBAR INI TIADA KAITAN ANTARA YG HIDUP MAHUPUN YG MATI

Thursday, 5 July 2012

Belajar kerana Allah

Assalamualaikum sahabat sekalian, 


lately entry-entry yg aku post semua kaitan dengan pelajaran je kan? haha. mesti korang bosan je. Aku pun bosan sebenarnya..tapi saja nak berkongsi kerana itu satu tuntutan kita sebagai umat Islam ni. Hari tu result aku dah keluar dah cuma belum official je.  Alhamdulillah..untuk semester 2 ni pointer aku naik sikit drp sem lepas. Itu semua berkat usaha, doa dan tawakal. Tapi actually aku dapat sokongan kuat drp rakan2...tu yg bersemangat gila belajar. Aku tak tahu kenapa tapi rupa-rupanya ayat yg pendek itu mampu membuat aku tenang lantas terus tak fikir aku belajar sebab nak final tapi aku belajar kerana Allah. Even time last paper haritu..sikit lagi aku nak give up jawab biostat tu pastu aku try pelan2..then secara tiba2 Allah bantu..dan seterusnya mampu jawab paper itu dengan jayanya. Syukur sgt2. :)



KATA-KATA DARIPADA SAHABAT AKU, SYAI YANG SANGAT-SANGAT MEMBUKA MATA DAN MEMBUATKAN AKU BERMUHASABAH DIRI


Kebahagiaan BELAJAR KERANA ALLAH-Tersenyum biarpun tak mampu menjawab satu2 soalan kerana yakin dan pasti bahawa Ujian adalah tarbiyyah diri. -Tersenyum kerana yakin dan pasti, ALLAH maha adil.. siapa berusaha dia pasti dapat.-Tersenyum kerana yakin, kegagalan bukan pengakhiran hidup. tapi sebuah teguran dari ALLAH ke atas diri kita.


DI KALA SEMUA RASA PUTUS ASA NAK SAMBUNG STUDY..TIBA-TIBA HAFIZ PULA MUNCUL DENGAN KATA-KATA YG SANGAT MEMBERIKAN SEMANGAT DAN DORONGAN KEPADA KAMI


"belajarlah kerana Allah, bukan semata mata hanya kerana pointer"kalau ada rasa buntu, kecewa, sedih, tak larat ketika tengah study, ingatlah Allah.insya Allah, jikalau kita berusaha, Allah akan bagi. sedikit ke, banyak ke, xkisah.segala apa yang Dia berikan, adalah yang terbaik untuk kita semua.dan ingatlah, jangan putus asa dari mencari rahmat Allah,sesungguhnya, Dia tidak zalim.usaha, doa, tawakkal, dan akhir sekali, redha dengan ketentuanNya. ketahuilah, dapat rendah pon ujian dari Allah, dapat tinggi pon ujian dari Allah juga.kenapa Allah bagi ujian? supaya kita sentiasa ingat kat Dia.. :)


Aku bersyukur kerana dikurniakan sahabat-sahabat seperti mereka. InsyaAllah sedikit perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada kalian. ^^




Wednesday, 4 July 2012

Tips-tips belajar yang berkesan

Lepas habis setahun belajar di universiti ni, baru aku boleh concludekan dan aku dah mula dapat sikit-sikit gambaran macam mana nak study bila dah masuk degree ni. Semoga apa yang ingin aku kongsikan ini dapat memberi manfaat dan peringatan untuk kita bersama. 


  1. Jangan study last minute. Kalau akulah baca last minute memang tak masuk pape pun.
  2. Elakkan tidur kat kuliah. Aku selalu je tidur kat kuliah. opss..bukan tidur tapi tertidur sebab letih. Elakkan la kalau boleh sebab mostly soalan-soalan final yang keluar lecturer ada sebut kat kuliah. Nampak je macam dia bercerita tapi actually itu satu clue. Sebab soalan final aku hari tu ada yang dia tak ajar pun tapi dia pernah mention kuliah. So take note la.
  3. belajar menggunakan internet. Belajar bukan semata-mata guna buku atau nota yang lecturer sediakan sahaja tapi cubalah belajar dengan cari info tambahan pasal topik yang kita belajar tu. Mungkin kita akan lebih faham. 
  4. belajar secara konsisten. belajar secara berterusan ni sangat-sangat berbantu. betul ni. Trylah buat slow-slow. Try fahamkan dulu topik tu. Kemudian esok baca lagi. Lama-lama dah faham sepenuhnya.
  5. Jangan hafal semata-mata tanpa memahami. tak guna jugak kalau kita penat-penat hafal pastu bila soalan belit-belit sikit dah tak dapat jawab. Yang penting kat sini..pahamkan dulu topik tu.
  6. belajar secara berkumpulan / study group. jadi orang janganlah sombong sangat. Sepandai-pandai mana pun kita tapi kalau sombong tak guna jugak. Banyak sebenarnya korang boleh dapat kalau study group ni. Maybe kawan yg sorg ni ada take note lecturer cakap apa. Kita saling lengkap-melengkapi.
  7. Pastikan dapat markah yg terbaik untuk test/ kuiz/ conass. berdasarkan pengalaman aku la. basically, gred-gred yang aku dapat untuk final lebih kurang sama je dengan gred yang aku dapat time conass. Maksudnya tu..aku mesti berusaha gigih lagi utk conass-conass sem depan. Don't take it for granted benda-benda macam ni. Memanglah nampak macam remeh je kan kuiz/test semua ni. Tapi carry mark tu la yg membantu sebenarnya.

WAKTU STUDY WEEK

  • Jangan study benda yang kau dah paham atau subjek yang kau suka. kalau ye pun la nak study jugak. Study time dah abis study subjek susah.
  • Mulakan study subjek killer / susah gila nak paham.
  • Study topik yang kau langsung tak pernah sentuh sebelum ni. Contohnya topik tu je yang tak keluar time conass hari tu. So, bacalah topik tersebut.
  • Jangan study kuat sangat sampai tak cukup tidur. seriously, tak membantu pun study kuat-kuat ni. Nak study kuat patutnya sebulan sebelum exam.
  • Jaga kesihatan dan jaga pemakanan. kalau aku perut lapar tak boleh study. HAHA. Kesihatan memang penting gila! aku dah dapat pengajaran semester 1 lepas bila final paper killer aku demam. Wooo..tak guna belajar kuat2 pastu demam kan? 
  • Jangan hafal apa-apa. Ni cuma pandangan aku sebagai mahasiswa. Tolonglah jangan baca subjek yang menghafal ni time study week. Benda ni buang masa je. Betul ni sebab bila kau hafal time study week then seminggu lepas tu confirm2 kau lupa semua yg kau hafal tu. Unless dengan subjek kena hafal tu kau buat formula untuk hafal ke. Yang tu lain cerita. 
  • Jangan tension sangat waktu macam ni..pegilah lepak-lepak ke..jogging ke. 

WAKTU FINAL

  • take note soalan-soalan spot. Baca je semua topik tapi fokus lebih sikit kat topik yang mungkin keluar. macam aku semester 2 hari tu..soalan spot semua keluar.
  • bukak facebook. Nampak macam ngek je kan suruh bukak fb time final. HAHA. jangan salah faham..dah penat-penat study kena rest jugakkan? tapi seorang rakan aku dapat pengajaran haritu..sebab soalan spot ada orang post kat fb..tapi dia tak bukak. so, bila dah exam..soalan sebijik macam budak tu post. 
  • lepas habis 1 paper..rest la dulu. takkan balik bilik terus baca untuk next paper. Kalau aku lepas habis 1 paper..aku makan2...pastu tido..HAHAHA.
  • waktu menghafal yg tebaik untuk aku bila dah degree ni. antara lepas maghrib sampai 12 malam. 
  • Jangan tidur lambat. Takut-takut kau tak bangun pulak hari exam kang. hoho.
  • baca benda2 yg kau lupa sahaja pada hari exam.
  • elakkan berbincang dengan rakan sebelum masuk dewan peperiksaan.
  • bila dah hari exam...makin banyak kau baca..makin banyak kau lupa..(aku macam ni).

banyak sangat dah ni. HAHAHA. Insyaallah bermanfaat. minta maaf kalau ada kesilapan..aku hanya berkongsi pandangan dan cara aku sendiri kaji menerusi pemerhatian  terhadap keadaan sekeliling dan juga pengalaman diri sendiri. 

Anjakan Paradigma

Aku nak berkongsi sikit cara belajar yang aku amalkan sejak zaman sekolah sehingga masuk degree ni. Baru aku perasan, cara belajar aku dah berubah. Seriously, mungkin cara kita belajar berubah mengikut suasana dan keadaan sekeliling. Aku percaya setiap orang ada cara belajar sendiri kan? Aku just nak share je. Bukan bermakna  aku ni hebat sangat. Nak kata pandai sangat pun tak jugak. InsyaAllah apa yang aku kongsi ni boleh memberi manfaat kepada orang lain. Mana tahu tiba-tiba cara yang aku amalkan ni berkesan untuk orang lain jugak. Kan bagus tu. hehe ^^

ini sekolah aku dulu. hehe

Waktu sekolah
selalunya kalau dah nak exam..aku akan study start kol 2.30 petang sampai kol 4.30 petang. Then, aku rehat-rehat makan-makan. Cikgu dulu pun pernah pesan kalau lepas asar tak baik study. 1 ilmu masuk 10 yang keluar. Malam study macam biasalah. tapi waktu sekolah aku tidur cepat. Paling lambat pun pukul 12. tapi selalunya pukul 11 malam aku dah tido. Kemudian, aku akan bangun pukul 3.30 atau 4 pagi..itu waktu mujarab aku untuk menghafal segala benda yang aku dah study. Sampailah pukul 5.30 pagi. Zaman sekolah aku memerlukan suasana yang senyap dan sunyi untuk baca buku. 

matrik kesayangan KMNS - bersama kawan2 yg comey

Waktu Matrikulasi
First time aku duduk asrama. haha. okayy..seriusly sangat tak tahu macam mana nak belajar sebab memang takde persekitaran yang sunyi kan. ada kawan-kawan lagi. Aku mula belajar berkumpulan. Mula-mula tu aku rasa macam takda function pun study group ni. Tapi lama-lama aku rasa benda ni best. Sebab kalau kawan-kawan terangkan kita lagi paham kot. Then, bila dah start duduk hostel ni..aku tak lagi amalkan bangun pagi-pagi study. Sebab lampu yang terang tu aku rasa mengganggu roomate-roomate aku yang sedang tidur. Cara aku belajar dah 100% berubah. hoho. Aku mula belajar sambil mendengar lagu menggunakan earphone. Functionnya sebab aku nak dapatkan fokus kat benda yg aku baca sambil ditemani lagu yg aku suka. Dan cara ni sgt berkesan. Bila nak start study aku mesti pakai earphone. 

#cara belajar kat universiti aku share entry seterusnya ya disebabkan banyak sangat info nak bagi. kehkeh




Tuesday, 3 July 2012

Kehidupan di Unversiti

                Alhamdulillah syukur kepada Allah. Sedar tak sedar dah setahun aku bergelar mahasiswa universiti malaya dan dengan jayanya aku telah tamat pengajian sebagai pelajar 1st year tempoh hari. Sekarang ni tgah cuti semester. hoho. Itulah yg paling seronok! aku juga telah merasa kehidupan di universiti yg selama ini digelar syurga dunia. Kalau zaman dulu..ingat lagi..cikgu2 semua kata..dan org2 semua pun kata life kat U la yg paling indah. Tapi actually aku belum rasa lagi bende tu. HAHA.

              Pada akulah bila dah bergelar mahasiswa ni kann..banyak aspek yg sememangkan berbeza daripada apa yg aku bayangkan selama ni. Tapi yg memang xboleh dilupakan masa 1st time nak daftar sebagai pelajar UM. First time in my life tiba2 aku menangis pulak masa nak register tu. Adoii kelakar sungguh. Time kat matrik dulu tak pulak..sedangkan tu kali pertama aku tinggalkan rumah. Rilek je. xnangis even rindu kat rumah pun tak. HAHA. Waktu MHS/ orientasi tu aku rasa paling sebak sekali. Sayu je rasa. sebab aku teramat2 lah boring dan sesungguhnya aku benci perasaan tu sebab aku xkenal seorang pun kat kolej tu. Cisss..memaki hamun je time tu. hoho. Pastu dok jeles ngn budak2 pasum sebab diorg dah kenal sesama diorg..dan diorg majoriti kat situ. Sapalah aku ni. budak matrik je pun. :(

             Tapi tu masa orientasi je..sehinggalah aku mula kenal sorg demi sorg makhluk2 kat kolej tu dan coursemate2 aku. Aku dah boleh adapt dgn environment kat situ dan sampai semester 2 ni alhamdulillah hidup lagi aku. hahaha. Aku macam dah paham pulak perangai semua org. Macam2 org aku jumpa kat UM ni. Dan sememangnya berbeza ngn org2 yg aku kenal sebelum ni. Memanglah semua org ada perangai yg berbeza2 kan. Tapi sebenarnya apa yg aku boleh kata..pelajar UM atau dengan kata lain..coursemate aku ngn budak2 kolej aku ni (tu je yg aku kenal. haha) semua perangai sepattern je. Dorg ni sgt2 baik dan rajin belajar. 

            Budaya ni aku rasa sgtlah pelik bin ajaib sekali. haha. Almaklumlah aku ni fakulti perubatan dan budak2 kolej aku pun majoriti daripada fakulti perubatan. Mereka sgt2 rajin dan aku sebenarnya culture shock jugak mula2 masuk U ni. HAHA. Mana taknya..aku yg selama ni berhuha2 tiba2 masuk sini semua kuat belajar. Pehhh..tensen jugak mula2. Even tgah free2, ada masa terluang sikit pun..dorg dok bincang pasal pelajaran. hoho. baguskan? hmmmm..aku pun pelik jugak kadang2 dorg ni xreti nak berbual mende lain ke? haha. Budak pandai mmg macam tu kot. Macam xde life pulak kan. Tapi sebenarnya perkara ni lah yg menyebabkan aku semakin rajin belajar sekarang. Taktahu la tapi aku sendiri yg rasa aku makin rajin. Lagi satu, perangai pelajar2 UM ni sgt2 baik. Seriously, diorg semua ni baik gila. Kalau kakak aku gelarkan skema la kot. Aku bersyukur jugak sebab dapat kawan2 macam ni. Kalau tak mesti aku dah rosakkan? HAHA. Nak2 dekat KL lagilah senang je kita nak terjebak dgn benda2 negatif. FUHH..


korang nak tau tak perkara yg sememangnya meleset dgn apa yg aku bayangkan selama ni :

  • Dulu orang pernah kata..kalau kat U ni ko nak dapat A/lulus senang je..bodek lecturer..tapi sebaliknya yg berlaku aku..istilah bodek lecturer tu xpenah wujud pun kat kos ktorg ni. Markah yg korg dapat 100% atas usaha korg sendiri. Susahhh kot.
  • Kalau org2 kat U mesti kata assignment menimbun lah kan? tapi asal aku rasa selama 2 semester ni aku pnah dapat assignment brapa kali je. Macam boleh dikira. Tapi ni tak termasuk subjek U la. sebab subjek U tu mmg wajib kan. 
  • Dulu org kata..yg penting kat U ni aktif kolej je. confirm dapat stay kolej sem depan tapi hakikatnya..org yg aktif kolej pun xdapat stay sebaliknya org yg xmasuk pape dapat pulak stay kolej. *yg ni kat kolej aku je. haha. masalah dalaman yg sememangnya sukar dirungkaikan.
  • Aku dok bayang makanan kat U sedap gila sebab makanan kat matrik dulu pun dah gila sedap. Tapi hakikatnya aku dapat kolej yg mana makanannya mmg bukan selera aku. Kat rumah pun aku jarang makan telur goreng tau! :(  Dan akibatnya..aku selalu skip makan dan akhirnya..aku yg kurus ni makin kurus tinggal tulang. huwaaa.
  • Dulu aku dok bayang kat U xyah belajar kuat2 macam dulu..tapi hakikatnya..aku jadi makin kuat belajar sebab taknak repeat dan tengok org lain lagi hebat belajar baik laki baik pompuan. Fuh, pressure betul duk fakulti medic ni.
  • Aku dok berangan dulu belajar kat dewan kuliah besar..pastu nak duduk belakang2 macam kat matrik dulu tapi hakikatnya..kami ada Lecture Theatre yg kecik je sebab kitorg sikit. Plus aku duduk barisan hadapan sekali kat kuliah. hahahaha..itu mmg lawak! XD
  • Orang pnah cakap dulu..kat U lah tempat nak cari pasangan, jodoh dan sebagainya tapi apakan semua itu hanyalah tipu belaka. Nak2 kos aku lelaki melayu ada 3 org je. HAHA. 

sebenarnya banyak lagi benda yg aku xcerita..tapi buat masa sekarang ni..ni jelah yg dapat dikongsikan memandangkan post ni pun dah panjang gila. hehe. Insyaallah ada masa aku post lagi ye. Apa yg boleh dirumuskan kat sini. Setakat ni aku xnmpk lagi keindahan hidup di Universiti tapi aku xtahu apa yg akan berlaku 3 tahun lagi. Mungkin time tu aku boleh berkata-kata seperti kebanyakan org yg hidup di U ni paling bahagia. Yang paling penting sekarang ni..aku akan terus menjalani hidup sebagai seorang mahasiswa universiti dan semester depan aku akan masuk 2nd year dan jadi senior. Oyehhh :D

Okay setakat tu sahaja. Assalamualaikum sahabat semua^^


        

Saturday, 4 February 2012

pahit manis 2011

Assalamualaikummm..^_~

Woot2~~lama gila aku x update blog ni. huhu. Rasa lawak pulak tbe2. haha. Ni sume akak aku punye pasal la ni..sibuk sgt soh aku update..eksaited ari2..follower die mkin ramai tu..aishh, xpaham aku. 

BTW, aku tgah bahagia cuti semester ni..dah abis rupanya semester 1..huhu. tp malangnya cuti panjang aku dah nk abis lah. arghhhh..malasnya nak naik sem baru. SEMESTER 1 dan 2011 telah pun berakhir dgn meninggalkan 1001 kenangan manis dan pahit. Yep, banyak sgt kenangan pahit aku sepanjang 2011 lalu. Firstly, orang yg paling aku sayang dh takde kat dunia ni lagi iaitu ATUK. Dah lebih kurang setahun lebih atuk mghidap stroke. Atuk kne serang stroke before aku msuk matrik and sejak tu aku x pernah dengar suara atuk lagi sampai la atuk meninggal. Sedih sgt..time study week kat matrik dlu pun..aku pernah termimpi gigi aku patah..then, bgun2 je cuak laa coz aku tau itu petanda xbaik. Org2 tua pnah kata kalau mimpi gigi tercabut tu mksudnya org terdekat ngn kita akan meninggal. Huh, yg tka rumate aku boleh plak nk myedapkan hati aku..dia kata "tu mksudnya ko akan jadi doktor gigi kot nadia" HAHA. Then, malam tu..nenek tpon..nenek kata atuk dh mkin tenat. Hui, risau la aku blaja aku x tenang.

THEN, blaja kat matrik pun tamat 20.4.2011..sedih sgt nk berpisah ngn rumate2 tersyg-tka, nad, bella-rumate angkat -ayuni-budak aras-nazira dll-pastu mmber2 rapat yg lain. H4P1 prak aku..sumpah best gile dorg. huhu. Lepas je balik rumah, abah terus bawak aku g hospital tengok atuk. Sedih tgok condition atuk time tu. Badan atuk kurus sgt. Mata atuk pun kuyu je smpai xleh bukak. Warna kulit atuk pun berubah jadi kekuningan camtu. Tapi yg sebak masa tu..paklong kejut atuk, dia kata "bah, nadia dah balik ni..kenal tak?" pastu atuk bukak mata pelan2 dia pun angguk..mksudnya die kenal aku laa. omoo~sedih sgt..aku bergenang air mata sambil salam atuk. Teringat plak dulu2~ atuk selalu marah2 aku..temankan aku tgok tv..hantar aku g skolah time skolah rendah. 3 ari lepas tu, waktu petang..tibe2 pakcik aku call mama..dia kata atuk dah takde. Sumpah time tu dah meleleh gila. Kaklong yg study kat seremban time tu xsempat nak jumpa atuk. Kesian dia. SEMOGA ROH ATUK DICUCURI RAHMAT..AMINNN

Begitulah kisah sedih aku pada tahun 2011..walau bagaimanapun, tak lama lepas tu, aku dpt tawaran melanjutkan pelajaran ke UM..tapi malangnya dapat kos Biomed yg menjadi perdebatan family aku. Dorg xberapa nak berkenan ngn kos tu. Yelah, nak buat camana SEM 2 kat matrik dlu aku main2 so, resultnya xberapa nak rata laa. Dorg sume nakkan aku jd doktor..tp apakan daya..tu je yg dapat. Alhamdulillah~mama ngn abah n family sume pun faham. Dorg gembira je. Namun, ade sesetengah sedara mara ktorg ni yg mgutuk aku sebab dapat kos ni. Okayy, sedih sgt. Aku down sebab benda ni. Hari2 aku pk future aku smpai demam2. JAHAT KAN DIORG? takpelah aku dh maafkan. 

BILA DAH MASUK UM..aku ingt nk tukar kos medic tapi lepas pk panjang aku decide nk stay je untuk kos biomed ni. Mungkin ade hikmah disebalik sume ni kan? ALLAH TAHU APA YANG TERBAIK UNTUK HAMBA-NYA. aku berpegang dengan kata2 tu, alhamdulillah~setakat ni aku boleh bawa lagi kos ni bersama kawan2 biomed aku. hehe. Sejak aku msuk um ni, aku rse aku semakin rajin lah. maybe environment dia kot. Sume org pun study je ari2. so aku pun studylah. Tambah2 pulak sume COURSEMATE pandai2 belaka. huh, itu mmg cabaran aku ! 

Actually, byk lagi benda2 pahit yg jadi tahun lepas..tapi tak pelah. Tak payah la nk cerita panjang lebar. Aku akan lupakan sume kenangan pahit tu and mulakan hidup yg baru pada tahun 2012 ni dengan harapan tahun ini lebih baik dan bermakna serta aku mampu menjadi insan yg lebih tabah, beriman, kuat dan berani pada tahun ini. AMINN. Oh, tadi result final sem 1 dh kuar. alhamdulillah~walaupun tak sehebat mereka2 yg lain. Aku bersyukur dengan result tu, sebab itu usaha aku! hehe..dgn dugaan demam masa exam FISIO aritu. huuuu~alhamdulillah ya Allah~

HMM. rsenya dh panjang lebar aku taip ni. haha. pnat pulak. K la sampai di sini saja entry untuk arini. Kalau aku rajin nt aku update lagi ye. hehehe. akhir kataaa..
bubye :) SALAM MAULIDURRASUL utk semua !





4 februari 2012~ happy birthday mohamad shafiq azriq~adik aku! hopefully, ko jadi makin rajin study jgn asik main gitar je!! buat yg terbaek utk spm tahun ni. jyeahh, gud luck bro!