Saturday, 27 August 2011

DAH NAK RAYA WEH !!!

hello there ^^
assalamualaikum....
sempena raya yg akan menjelma x lama lg..saya nk ucapkan 
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 
MAAF ZAHIR & BATIN



SPECIAL FOR:
family, saudara mara, kawan2 yg comel (kak tka, nad, ayuni, nazira, ummi, sabar,fina, fatin), kawan2 skolah, kawan2 matrik., cikgu2, blogger2..dan sesiapa la yg mengenali diri ini..ampun maaf dipinta dari hujung rambut hingga ke hujung kaki sekiranya saya khilaf sepanjang perkenalan kte selama ni..


******
FUYOOOO!! bapak skema gile ayat aku kat atas ni. Haha. xpela sekali sekala xslah rsenya. hehee. Dh lama x update blog ni...dah berabuk dah ak rse..yelaa bulan pose xde mood aku nk mengupdate. Lgpun, lately aku bz shopping raya n kemas2 utk msuk U nanti..huwaaaaa ;( aku x nk masuk U bole x?
 MEMANG TAK AHH

Frankly, aku xsedia lg nk msuk U..adoii aku mmg benci tempat baru,persekitaran baru,n segala2nya yg baru..
YA ALLAH,  please give me some confidence to face the coming days. 
hopefully, this is the best for me, for my life and my future ^_^
AMINNNN~~


P/S: utk kawan2 ku yg bakal melanjutkan pelajaran ke menara gading juga tak lama lagi.. FIGHTING!!!


Tuesday, 16 August 2011

Pelikkah Korea Utara ???

ASSALAMUALAIKUM...

malam ni aku nk citer serba sedikit mengenai KOREA UTARA yg korg mungkin tak tahu..al maklum laa..sejak dari sekolah dulu aku memang minat gila subjek SEJARAH..hehe. Tibe2 rasa nak tau sgt pasal negara ni. Yelah, aku kan suka sgt lagu2 ngn drama2 korea..tp sume tu dr korea selatan..so mcm mane plak ngn korea utara? Mcm xpernah dgar lgsung apa2 citer pasal korea utara ni kan..Lantaran itu, aku pun google la info pasal korea utara..and inilah hasilnya..


Nama rasmi korea utara ialah Republik Demokratik Rakyat Korea. Dulu korea utara dan korea selatan pernah mnjadi satu negara tetapi terpisah lepas perang dunia ke-2. Korea utara ini boleh digelar sebagai negara paling tertutup di dunia. Mungkin terlalu sedikit yg diketahui dunia tentang kehidupan masyarakat di negara Republik Demokratik Rakyat Korea. 


Berikut adalah beberapa fakta tentang korea utara yg mungkin boleh mengejutkan korg semua:

  • Di korea utara tiada org bersiul
bahkan dikhabarkan byk org korea utara tidak pandai bersiul. Mereka menganggap bahawa 
bersiul adalah hal yg pantang di negara mereka.

  • North korean traffic lady
istilah ini hanya wujud di korea utara khususnya di Pyongyang. Kononnya tiada traffic light di bandar itu dan sebagai gantinya petugas polis yg biasanya wanita ditempatkan bg menggantikan tugas traffic light di jalan.

  • Tidak boleh tulis menggunakan dakwat merah
umumnya dianggap kerana tidak sopan. Di korea utara, dakwat merah hanya digunakan untuk menulis nama2 org yg telah meninggal dunia.

  • ada channel tv khusus yg menayangkan video game
permainan tersebut dipanggil paduk. Permainan ini mirip seperti permainan catur.

  • Tayangan iklan di tv lebih lama berbanding acara utama
seperti yg kita tahu, biasanya waktu iklan lebih sedikit berbanding acara utama. Sebaliknya, hal yg berlaku di korea utara, tempoh iklan lebih lama sampaikan acara utama terasa mcm selingan je.

  • Negara yg banyak loudspeaker
hampir di setiap jalan terdapat byk loudspeaker dengan volume maksimum yg megiklankan pelbagai produk dagangan. Dari bawang sampai produk komputer. Akan tetapi, loudspeaker di sekolah lebih kuat.

  • Tidak menggunakan pisau
Di Korea Utara, orang tidak menggunakan pisau untuk memotong bahan-bahan makanan seperti  sayuran, daging, dan sebagainya. Mereka menggunakan gunting panjang. Korg dapat melihat pemakaian gunting itu saat bersantap di semua restoran di negera itu.

  • Tiada kereta2 buatan jepun
Korea menjadi satu-satunya negara yang tidak memiliki kereta2 buatan jepun yang berkeliaran di jalan-jalan di negara itu. Kereta2 buatan Negara lain pun tidak akan kita jumpai. Semua kereta mesti buatan Korea Utara.

  • Nombor rumah yg pelik
Selalunya kalau rumah kita bernombor 1 maka rumah di sebelah akan bernombor 2. Tapi nombor rumah mengikut urutan seperti itu tidak berlaku di Korea Utara. Contohnya, di sebelah rumah bernombor 1 adalah rumah dengan nombor 88, sementara rumah dengan nombor 2 plak berada kat hujung jalan. Setelah diperhatikan, ternyata penomboran rumah disesuaikan dengan usia rumah tersebut. Sebuah rumah yang berusia paling tua yang terletak di sebuah jalan maka rumah itu akan diberi nombor 1. Rumah dengan nombor 2 adalah rumah yang dibangun setelah rumah yang bernombor 1 tadi. Begitulah seterusnya.



  • Media Korea Utara
Media massa di negara tersebut dikendalikan sepenuhnya oleh Kim Jong-il, Pemimpin Agung Korea Utara.
Informasi dijaga ketat, sama ada ke luar atau ke dalam Korea Utara. Perlembagaan Korea Utara menjamin kebebasan berpendapat  tetapi kenyataannya, pemerintah melarang pelaksanaan hak-hak ini. Reporters Without Borders pada tahun 2008 menggolongkan media di Korea Utara dlm ranking 172 dari 173, atas dari Eritrea.







cara perbarisan di korea utara yang unik

 Apa yg pasti, kita tak mungkin akan didedahkan mengenai korea utara memandangkan negara tersebut cenderung terpisah daripada publication. Info ini pun telah diketahui oleh  Ian Scot, blogger asal negera Barat yg cuba mengunjungi 100 negara di berbagai belahan dunia. Diantara negara-negara yang dikunjunginya, Ian merencanakan tinggal atau menetap lama di 20 negara. Dan salah satunya adalah Korea Utara.


PELIK ATAUPUN TIDAK...KORANG NILAI LA SENDIRI !


sumber : ian-englishmanabroad.blogspot.com.
 darkroastedblend.com. 

Saturday, 6 August 2011

aku , dia dan lagu

Salam ramadhan semua ^^ hehe. Dah puasa ke-6 baru nk wish puasa. jadahnye. sori aku lambat wish memandangkan bulan puasa ni, otak pun dh blurr. huhu. Tahniah kpd kwn baik aku SITI AYUNI yg dgn jayanya debut blog dia td. hehe. i terharu bce post u yuni..grrrr. Okeh utk entry kali ni aku nk siat (yelaa selalu asik kupas je kan?) pasal lagu atau bahasa inggerisnye song. 
ada apa pulak ngn lagu ni?

LAGU...sememangnye xdpt dipisahkan ngn hidup kita sehari2. Rasenye sume org kat dunia ni suka dgar lagu..(sape yg xsuke dgar lagu..meh sini gtw ak !). nak nak budak2 muda zaman skrg ni..lagu indie laa, kpopnye lain, lagu jiwang karat mmg xdpt dipisahkan. HAHA. mcm2 selera ada..terpulanglah kat individu tu sendiri lagu ape yg diorg suka dgar.

Sedar atau tidak..lagu2 yg korang suka sgt dgar tu..actually ada meaning tersendiri dlm hidup korg. Beria je aku nih..HAHA. yelaa. msti korang ade sebab tersendirikan nape korg suka sesuatu lagu tu. Contohnye, pakwe korg dedicate lagu kat korg..terus korg dgar ari2..pagi petang siang malam..padahal lagu tu xsedap mne pun..HAHAHA~contoh jee. jgn terasa pulak..btw, kita pun bole release tensen kalau dgar lagu..kalau aku stress, aku akn dgar pasang lagu sekuat yg mugkin kt earphone. hehe. jgn ikut perangai negative aku ni.

Next, sesuatu lagu tu boleh mgimbau kenangan silam korg atau apa yg berlaku time lagu tu berkumandang kat mne2 laa. radio ke. Contoh yg paling senang la..kalau korg dgar lagu raya..msti teringat2 waktu raya an. tme main mercun dum dam dum dam ke. time pasang langsir ke. dapat duit raya ke. whateverla . So, apa kaitannye kat sini? hm, maksudnya sesuatu lagu tu boleh memberi kita 1001 memori dlm hidup kita. 



HANYA LAGU YANG MENJADI INGATAN

HANYA LAGU YANG MENJADI KENANGAN

SEANDAINYA MASA ITU KEMBALI SEMULA

INGIN KU MEMILIKI LEBIH DARI ITU



Pernah tak korang tafsir lirik sesuatu lagu?? Kalau tak pnah pasni g la try..Kompom korg akan lebih feel je bila dh paham betul2 mksud lagu tu. yelaa mana tau lagu tu ada kaitan ngn hidup korg ke. Siyes aa setiap bait2 lirik lagu tu ada msg tersendiri. Almaklum la.aku kalau dgar lagu kat radio je. mksud dia dulu yg aku pahamkan. Kadang2 aku bole duduk berdua je ngn akak aku semata2 nk tafsir lagu ikut pndapat msing2.memey laa ktorg xde keje..

Tapi yg paling xleh blah skali..kalau dah suka 1 lagu tu..lagu tu jelaa yg kta pasang ari2..ni ikut pngalaman aku laa. coz akak, abah, adik aku sume camtu. aku pun kadang2. haha. taknak ngaku plak ttbe. tapi selalunye lagu tu xkan bertahan lama. paling tidak seminggu. paling lama sebulan kott. yela bosan kott ari2 dgar lagu yg sama. kalau aku la pastu terus aku xkan buka lagu tu smpai bile2..HAHA . teruk betul perangai. 

Lpas skian lama dh xdengar lagu tu, kalau terdgar balik msti sayu je rase..yelaa terkenang memori time kita suka lagu tu. haishh, lawak pun ade. ini opinion aku semata2. xde kene mengena dgan kajian2 saintis mahupun ahli psikologi. So, korg xyah la percaya sangat. yg mne betul tu betul la. yg mne tak tu auta laa nmenye. ngahahaha~~~

TATA TITI TUTU !!








P/S: tiba2 teringat kat bapak aku plak... sebab dia ni suka bukak lagu yg sama je on the way ktorg g mne2 la naik kreta. kadang2 sampai aku dh terhafal lagu2 tuh. and yg pling penting lagu2 indon plak tu. aishh. OH..satu lagi fakta..sampai skrg aku tatau knapa aku suka sgt lagu korea walaupun aku xpaham maksudnye..pelik ni !


:::: post ini actually relate ngn video yg aku buat special utk COMELNYE KITE!! bertajuk aku, mereka dan lagu. Dimana ilham tibe2 muncul time aku tgh bersantai sambil dengar lagu2 kat hp aku yg dh berkurun aku xdgar since kuar matrik ::::



Wednesday, 3 August 2011

TAK PERNAH JUMPA ORANG MCM DIA !

Wink2~~ berbunga2 je bace tittle tu..HAHA...entry kali ni aku tujukan khas utk org yg paling aku SAYANG CINTA MATI laa..SIAPAKAH? sori korang xkenal dia la..kulit putih, rambut pun stylo..kelabu2 asap gitu..hihi..and yg paling penting suara dia sgtla macho wa ckp lu..grrrr

laki mane la yg bertuah ni? ok cukup2! xpayah nk pikir lama2..korang tertipu laa..org tu bukan lelaki la derr..tp pompuan a.k.a nenek aku SITI RUKEYAH . Tak payah nak pelik sgtla weh..tang suara tu..haha..sememangnye nenek aku memiliki suara yg sgt lantang dan besar. Sebab tula stiap kali dia bersuara org ingtkan dia garang..padahal mmg suara nenek aku camtu.

Aku nak kupas isu nenek aku ni ngn lebih mendalam sebab aku rse nenek aku ni sgt special..lain kot ngn nenek2 org lain.. tatatu la kalau nenek korg sama ngn nenek aku!




FAKTA MENARIK YG KORG TAK TAHU PASAL NENEK AKU !

  1. berjiwa muda.contohnye, kalau aku tengok AF dia pun tgok AF gak..kalau ada maharaja lawak..nenek aku pun join sekaki ketawa terbahak2..siap cakap JOZAN la yg pling lawak skali..HAHA..pastu nenek aku selalu sebut adoyaii (pengaruh nabil kot!)
  2. up-to-date..laman sosial zaman skrg ni sume dia tau..cuma ayatnye xberapa nak betulla..almaklum la org tua. 




  • FACEBOOK ------> PESBUK
  • ADD---------> EGG (puas aku ajar banyak kali tp nenek ttp jugak nak sebut egg)
  • BLOG-------> BLOG (haha.ni la satu2nye pkataan yg nenek reti sebut..yelaa kat kampung kan ada blok)



      3. aku boleh bergosip ngn nenek aku sampai kol 2 lebih tau..lagi 2 kalau topik tu hot gle..oppss         correction *bukan bgosip tp bercerita bende yg benar* nenek yg ajar ni..haha.


      4. Bila kitorg ckp nenek mngumpat msti nenek akan jwb "ni bukan mngumpat..ni bercakap benda yg betul...nanti kalau kau dah tua kau tau laa" oh camtu rupanya.haha.

    5. Nenek selalu mkn x abes..tiap kali makan msti ade je ciput nasi tertinggal..haha..patut la aku pun mcm tu,keturunan agaknye..*cmne aku nk gemuk kalau kalau asik cmni je..uwaaa :(*

    6. Nenek aku layan korea kott..dulu aku slalu tgok STAR GOLDEN BELL kat KBS world ptg2..kalau korg nak tau..nenek aku pun minat gak citer tu..ahaks.padahal xpaham sepatah haram pun diorg ckp ape..bila  citer tu dah xde lg skrg ni,,nenek selalu tanye aku "citer korea yg ptg2 tu dah xde ke?" 

   7. Nenek terlalu baik hati dan prihatin terhadap cucu2 dia...adoii sampai kadang2 ktorg yg rse geram..mne tak nye..kalau org tgah makan ni..nenek slalu ckp tmbah la lagi..kalau kitorg xde air..nenek yg tolong ambilkan cawan bagai. Kitorg selalu gak marah2 nenek..yelaa dia pun xmakan lagi pastu sibuk uruskan hal org lain pulak,,then, nenek mst kata tu tanggungjawab nenek layan tetamu kat umah ni..ADOII kenapa la nenek baik sgt??


  8.  Nenek suka puji diri...hah yg ni sebijik mcm perangai akak aku!!haha..bila aku kte kat nenek "sedapnye mama masak laksa!" pastu nenek jwb ape "alah, nenek yg ajar mama kau tu masak" LOL~








  9. Suke sengih sorang2..ni paling xleh bla..tgah2 sapu sampah ni ttbe je senyum sorg2..rupa-rupanye fikirkan masa depan kitorg..haaiishh,


  10. suke gile kat bf kakak aku..kalau ade fan club ni aku rase dh lama nenek aku join.HAHA tang mne yg dia suka sgt aku pun tatau..pastu nenek suke tanye aku soalan ni "yah, kau takde kawan lelaki ke? " tolongla jgn ketawa..ye mmg nenek aku panggil aku yah! weh..bkn joyah k..nadiyah! then, aku pun sekeras-kerasnye mnjawab "adelaaa..ramai!!" HAHA~padahal aku paham nenek aku tanye pasal bf..


  11. selalu menang kalau berdebat..kalau korg nak tau family ktorg ni mmg suke berdebat..haha..mcm2 topik la yg diketengahkan..isu yg xpenting pun jd gempak! aku wakil pembgkang..haha..apa yg nenek cakap semua aku bangkang sebab aku rase mmg salah pun *jahat kan aku?*  tp selama harini aku xpnah mnang skali pun..haishh yelaa nk lawan ngn budak debat , perbahasan , pidato ngn sepupu sepapat tu laa..*nenek aku budak debat kot zaman skola dlu*


 12. pandai bercerita..nenek aku kalau citer intro gempak gle kot ciap ngn sound effect sume laa..adoii pastu kalau dh tereksaited ade pulak HEHEHEHE~ tu..haha. lawak la..padahal citernye pasal durian je pun *yg ni contoh je..jgn percaya!* Malangnya bakat nenek ni tak turun kat aku..tiap kali aku bukak mulut je diorg suruh cepat abiskan citer, lembap bagai..haih..




Utk pengetahuan korg, aku lah satu2 nye cucu nenek yg kuat melawan..haishh, teruklah perangai aku..sebab tu aku xdpt award cucu kesayangan macam akak aku ! bukannye ape cuma aku rase apa yg aku cakap tu betul..aku berharap aku dpt ubah perangai aku ni agar dapat mmbanggakan nenek..ye, aku janji lepas ni aku jaga adab dan sopan aku terhadap nenek sebab aku sayang nenek !! susah nk jumpe org mcm nenek..sebab tu aku selesa duduk kat umah nenek..AKU BANGGA JADI CUCU NENEK !!










P/S: mcm mne nasib nenek aku sorg2 nnti pas aku ngn kakak aku xde bulan 9 ..=( kesiannye nenek ! eh,nenek aku tatau ni aku post pasal dia,,haha..agak2 kalau dia tau ni mati hidup semula aku..HAHA :) 




::baru aku perasan post ni gle panjang ! kalau buat cerpen pendek ni dah ciap aku rase..HAHA..SORRY~::








     



Tuesday, 2 August 2011

PENYAKIT AKU MAKIN KRITIKAL !

WHAT????? OK.. xyah nk terkejut sgtla,,chill la beb~~ tajuk je pun..tp rsenye aku pnah gtw korg tme zaman2 matrik dlu yg aku nih mmg berpenyakit kan? bgini ceritanye..sejak aku kuar mtrik ni, aku rse pyakit lama aku tlh kembali ke pangkal jalan..apahal la ko dtg balik? ..adoii..sebuk tol la..


panjang ceritanye..ok xyah ckp pape..bia aku pndekkan sndiri..hehe. actually aku mghidap penyakit ******...hah apetu? teka laa haha..ok kesian korg bia aku gtw jelaa..aku selalu pening laa aka saket kepala.  weh, nmpk ke..ah lantak korg la..lantaran itu, cewahh lame xguna ayat power..yelaa dlu aku pelajar terbaik bm kott..hahaXD. aku sentiasa memerlukan khidmat minyak cap kapak, panadol and yg pling penting skali gula2 hack hitam ksygn aku tuh. Aku start makan gula hack since drjah 6 lg..gile an..so tiap kali aku mkn dah xrse pape. kalo korg mst rse pedas an?


Kalo dulu aku xleh hidup tanpe mnde tu..bkn dadah ! gule hack tu la..hehe. tp sejak masuk matrik aku dh jarang makan n smpai skrg pun..eh, mcm dh lari je ngn citer asal aku..ok undo balik undo balik..haha. Pening aku mkin mnjadi2 sejak kuar matrik ni..yelaa kan tanam anggur lama sgt kat umah. Tp siyes mkin teruk ah pening aku. Mybe aku byk pikir future aku kot.ceh, gle laa. Penatla aku pikir kerjaya aku 4thn akan dtg smpai demam2 dh ni..adoii.


Oh lupe, td pg aku wat medical checkup kat poliklinik penawar..korg tau bpe kne,,,RM140 woooo!!!! mahal nak mampus an. Pastu td doktor tu amek darah aku..so effectnye smpai sekarang aku rse lemah dan xbermaya..tp nk menaip ni larat pulak an? HAHA..panjang pulak citer aku..kte je pendek..sori aku tipu..HAHA..dh abess dh! bye2~~


p/s: korang jgn risau pasal aku ! aku ok je ni~


:::td aku bce entry blog seseorg yg dkenali..ttbe aku rse mcm die tujukan kat aku pulak. tu yg tulisannye xberapa nk bwrna sgt arini..HAHA XD..hah ko la org tu makcik! xyah nk tgok sebelah..dah la xfollow aku lg~ *berdendam ttbe*:::