Sunday, 30 November 2014

Rapuhnya Seorang Aku

Assalamualaikum :)

                   Hari ni rasa macam nak buat luahan. HAHA. Entah, tetiba rasa diri ini sangat rapuh hari ni. Pagi tadi handphone aku masuk air sebab basuh baju ganas sangat. Pastu mengada bawak fon sekali. Haaa padan muka! Nak dijadikan citer, bila siap basuh baju tu baru aku perasan. Camera fon aku berwap..sebab masuk air. Pastu button on/off tu pun takleh tekan. Dan disebabkan benda ni je, seharian aku tak keruan pastu sedih sendiri. Buat keje semua tak jalan. LOL. Benda kecik je padahal. Ramai lah member2 aku bagi semangat. Pastu tadi, dah okay. Button fon tu dah okay, camera pun dah okay. Alhamdulillah. K tapi lawak. KENAPA AKU MACAM NI?! 

              Aku pun taktau kenapa aku macam ni. Benda2 remeh camni selalu ganggu fikiran aku. WHY? Sebab tu mama risau sangat bila aku first time kuar dari rumah dulu. Bila aku masuk matrik. Mama risau aku tak boleh survive. Sebab aku macamni. Hmmm. Tapi alhamdulillah aku dah 4th year kat UM ni. Survive lagi. Mampu bernafas lagi. Aku dah belajar banyak benda bila aku dah masuk U ni, hati aku dah jadi sado kot. hahaha. Aku yang dulu lagi rapuh daripada aku yang sekarang. 

                Orang lain ujiannya lagi hebat daripada aku tapi bertahan lagi. Hebat sangat! Aku kagum. Tapi aku..Allah baru bagi ujian sikit je. Dah gelabah. Akulah manusia yang paling cepat down. Teringat aritu, hampir separuh slide utk FYP aku pecah! huwaaa. Aku lah manusia yang paling cepat sedih. Akulah manusia yang paling cepat terasa hati, yang paling cepat sentap. Aku lah manusia yang paling sensitif. Dan bila aku dah masuk U, aku terkejut. Kenapa semorang selfish? Kenapa diorg tak makan sama-sama? Kenapa diorg makan menghadap lappy sorang2? Kenapa diorg pergi mana-mana tak ajak member? Kenapa budaya kat matrik langsung takde kat U. Bila kat matrik, semua benda buat dengan member. Makan ramai-ramai. Gosip ramai-ramai. Pergi mana-mana semua sama2. Tapi bila aku masuk U, semua pentingkan diri sendiri. Aku taksuka. 

              Tapi benda ni yang buatkan aku jadi independent skrg. Tak bergantung pada sesiapa. Tak overly attached dengan orang. Sangat berbeza dengan aku yang dulu. Sekarang pun dah tak sensitif macam dulu. Kalau sentap pun malas layan. Bila aku masuk U, aku tak suka expose pasal diri aku kat orang, sebab aku tanak orang kenal aku. Tanak orang amek tahu privacy hidup aku. Aku tanak orang tahu apa yg aku rasa. Aku tanak orang tahu aku sedih. Sebab aku tanak rapat dengan orang. Sebab orang selalu buat aku kecewa. Sebab aku ni manusia yang senang sangat percaya org, aku pernah kena tipu hidup-hidup dengan member rapat masa 1st year dulu. Sebabkan dia sorang, aku jadi tak percaya sangat dengan orang dan aku tanak rapat dgn orang. 

               Bila aku masuk 2nd year sampai 3rd year, aku rapat dengan seseorang ni sampai byk benda aku share dengan dia tapi at the end, dia pun tinggalkan aku. Hmm. Sebab tu aku tanak rapat dengan sesiapa. Tapi bila dah 4th year ni aku rasa makin rapat pulak dengan classmates. Kitorang banyak share problem. Share citer, share rahsia, menjemah sesama. Sumpah aku suka gila. Bila dah rapat, aku cepat sayang orang. Hmmmm. Itulah masalah aku. Kenapa aku macamni?! Dulu aku pernah bercita-cita nak jadi motivator, kaunselor sebab aku rasa seronok dapat selesaikan masalah orang, lagi satu sebab aku suka baca orang. HAHA. Tapi tulah, bila diri sendiri ada problem, tak pandai langsung nak handle. 

             Takpelah, bila aku dah rapat dengan orang aku kena tanggung risiko sendiri laa untuk dikecewakan lagi, yang penting aku syukur sangat2 sebab aku dikelilingi ramai kawan yg baik sekarang. Aku happy! Diorg selalu bagi semangat kat aku, selalu ingatkan pasal akhirat. Terima kasih sahabat :) Semester ni aku rasa aku paling kurang bermasalah hati sebab aku dah berjaya let go masa lalu aku. Aku berjaya lupakan crush aku! Yihaaaa gua dah move on! Haritu pun aku berjaya selesaikan unsettled heart problem aku dengan someone ni. HAHAHA. Bila dah let go semua masalah ni kan, rasa macam lapang gila dada. Rasa ringan. Rasa seolah-olah dilahirkan semula. LOL. Lagi satu kann, bila dah let go, aku rasa byk benda positif datang dalam hidup aku. Alhamdulillah :) 

 Antara makhluk yg paling tak jemu-jemu bagi nasihat kat aku, ayuni laa. Nasihat dia semua terbaik. Seorang nadia ni memang cepat down tapi cepat jugak terkesan dengan kata-kata semangat. Entah lah, kalau orang bagi aku semangat sikit je. Terus aku rasa semangat. Pelik betul ! 

Ayuni pesan, 
Ada sebab kenapa kau rapat dgn dia sekejap. Ada sebab kenapa kau kenal orang mcmtu. For future kau tahu. Takleh percaya orang senang2 camtu je. Manusia ni unpredictable. Kalau yg jenis spesis lalang tu, dgn kita dia camni, kang dgn orang lain cantu pulak. So kita jgn la jadi lalang. Jadi la tiang. Walaupun keras, at least berguna bila org nak bersandar :)
Sebelum doa utk orang lain, kita kena doa utk diri sendiri dulu. So jgn sebuk jaga hati orang, jaga hati kita. Kita bahagia dah cukup. Tp pastikan bahagia kita tu bukan sebab kita dah tindas orang tp sbb kita dah sebar jugak bahagia tu kat orang lain. Jangan cepat percaya orang ye nadia! Jgn cepat sayang orang jugak! *baik awakkkk! tapi kita sayang awak*  

Beberapa classmates aku pulak pesan gini, 
Ros, jangan fikir sangat apa yg orang kata. Lantaklah diorg. Yang penting kau tahu apa yg kau buat. 


-----so aku rasa aku patut ubah mentaliti aku kot. Aku kena berubah. Aku tanak jadi lemah lagi. Aku kena kuat, berani ! Nadia boleh :)

Saturday, 15 November 2014

Rupa VS Personaliti

Assalamualaikum kawan2 :)


             HAHA. Bertemu lagi kita, kalau korang perasan skrg makin rajin pulak aku mengupdate blog kan? hahaha. Semuanya sebab sem ni aku tak busy macam sem-sem lepas! yihaaaa. Akibat relax sangat, aku pun makin malas belajar dan result pun kelaut aritu. Padann mukaaa! Takpelah lepas ni aku belajar betul2. Okay malam ni nak citer sikit pasal rupa vs personaliti. 

             So persoalannya, apa yg membuatkan korang suka pada seseorang? Rupa atau personaliti? Aku yakin, bila first time kita suka kat seseorang, mesti kita tengok rupa dia. Haaaa tipulah kalau kata suka bukan sebab rupa. HAHAHA. Bak kata kawan aku, lumrah manusia sukakan benda-benda yg cantik-cantik. Muka yg hensem. Tapi selalunya suka sebab rupa ni boleh dikategorikan sebagai love at the first sight. Aku mengaku laa, aku sebagai perempuan pun suka tengok lelaki yg hensem. Tapi sekadar suka tengok jelah, tak pernah terfikir pun sampai nak jadikan dia crush ke, nak bercinta ke, apatah lagi nak berkahwin dgn orang-orang yg hensem ni. Pada aku sekadar rupa yg cantik/hensem je tak boleh pegi jauh. Mungkin lah sekarang ni rupa orang tu cantik/hensem tapi bila dia dah tua..dah tak cantik/hensem dah adakah rasa cinta kau terhadap dia akan berkurangan atau sama je? haaa sebab tulah aku pelik bila ada orang siap letak criteria lelaki idaman- hensem. Aku rasa benda ni dah tak relevant kot. 

             Ada pulak orang siap ada senarai lagi, criteria lelaki/perempuan idaman diorg. Nak yang putih, cantik/kacak, kurus, tinggi, blablabla. Oh please lah, benda-benda ni semua tak menjamin kebahagiaan pun weh. Tolonglah berpijak pada bumi yg nyata. Janganlah cari seseorang yg terlalu perfect. Macam aku sendiri. Serius cakap, aku takde langsung senarai lelaki idaman. Kalau aku suka, aku suka jelah. Aku pernah je suka kat orang yg gelap, orang yg pendek. Aku selalu je cakap aku tak suka lelaki putih, tapi pernah je tersuka kat lelaki putih. HAHA. Sebab apa jadi macam tu....jawapannya sebab PERSONALITI !



                Hell yeah, honestly speaking, aku 100 kali ganda lebih tertarik dengan personaliti seseorang berbanding rupa. Aku rasa bila personaliti seseorang tu menarik, dia nampak sejuta kali lagi cantik/hensem walaupun sebenarnya muka dia biasa-biasa je. Sebab tu sebelum aku suka someone, selalunya aku akan melalui proses perkenalan dulu. Kadang-kadang masa first time jumpa tak suka pun kat orang tu, pastu dah lama-lama kenal, kita jadi suka kat dia. Sebab dia baik, rajin, bertanggungjawab, lepas tu entah macamana hari ke hari aku nampak orang tu jadi makin hensem sebab perangai dia. Semua perkara yg dia buat dapat menawan hati kita bila personaliti dia menarik. Lebih-lebih lagi kalau dia jadi diri sendiri, dia tak fake, tak cover-cover. Haa lebih kurang camtu laa. Pernah dulu, aku suka kat someone ni, mmg tak dapat dinafikan hensem orangnya. Tapi bila aku dah kenal. Aku jadi tak suka, sebab personaliti dia langsung tak best. Contohnya, tak hormat orang tua, berlagak, tak beradab dll. Sejak tu aku sedar, rupa memang tak melambangkan perangai seseorang. Suka orang sebab rupa je memang tak berkekalan. 

                 Selain daripada memilih pasangan hidup, topik yg aku bincangkan ni pun boleh kita apply dalam memilih kawan. Korang berkawan dgn seseorang selalunya atas dasar apa? Muka diorang ke? Harta diorang ke? Perangai diorang ke? Haaa, kalau aku sendiri memilih kawan berdasarkan perangai diorang. Jadi orang yg betul-betul rapat dgn aku, orang tulah yg aku paling suka perangai dia. Kadang-kadang bila aku perati sekeliling,ada orang yg cantik, tapi sayang perangai tak sama dengan rupa dia. Sebab tulah, aku selalu rasa kawan-kawan rapat aku, yg sangat baik ni, aku nampak diorang sangat-sangat lawa! Hati diorang mulia berbanding orang yg cantik tapi perangai buruk. 

               Bila mana kawan aku sendiri selalu cakap ---siapalah aku ni? takde orang pun suka kat aku---Aku rasa sedih. Hmmm. Aku rasa korang layak dapat pasangan yg terbaik. Tapi tulah kebanyakan lelaki di luar sana hanya memandang rupa semata tanpa mengenal hati budi seorang wanita. Aku sebagai perempuan sendiri kadang-kadang rasa sedih bila tengok seorang lelaki dipermainkan wanita yg cantik ni. Berdasarkan observation aku, perempuan cantik ni selalunya fake je depan lelaki. Aku sebagai perempuan sendiri dapat bezakan kot mana perempuan yg baik mana yg tak. Kalau kau betul nak tahu dia tu baik ke tidak, cuba tengok cara dia layan kawan perempuan dia dgn cara dia layan lelaki. Kalau dia layan lelaki extra nice berbanding kawan perempuan dia, nampak sangat dia fake! Orang-orang macam ni nakkan perhatian je, tapi dgn kawan sejantina sendiri takde pulak dia nak buat benda sama. Huu

           So in a nutshell, tolonglah celikkan hati anda, berhati-hatilah dalam memilih pasangan/kawan. Jangan hanya memandang luaran seseorang, yg penting dalamannya. Sukakan luaran hanya sementara, tapi bila kita sukakan dalaman seseorang, perasaan tu akan berkekalan selamanya. ^^

Monday, 10 November 2014

Perkenalan dan Perpisahan

Assalamualaikum dan selamat malam :)


             Topik malam ni adalah perkenalan dan perpisahan. Sepanjang hidup korang, mesti korang pernah rasa dua-dua ni kan? Dalam kita sedar atau tidak, ramai orang yg datang dan pergi dari hidup kita. Dalam kita kenal-kenal dgn orang ni, ada yg masih keep in touch ada jugak yg dah jadi strangers. Ada yg dulunya rapat gila-gila tapi sekarang jadi strangers. Ada yg kita baru kenal sehari dua tapi dah rapat sangat, macam dah kenal 10 tahun. Kenapa macam tu? 

           Jawapannya semua ni takdir Allah, semua ni ketentuan Allah. Bak kata kawan yuni, setiap takdir Allah tu ada fungsi tertentu. Allah hantarkan macam-macam jenis orang dalam hidup kita bertujuan untuk mengajar kita. Semua ni rahsia Allah. Begitu hebatnya Allah merancang. Kadang-kadang kita tak expect pun kita boleh berkenalan dgn seseorang tu. Tapi dah takdir Allah kita pun kenal laa dgn orang ni. Sebenarnya bila kita berkenalan dgn orang, kita jadi kawan. Macam-macam boleh jadi. Perkenalan tersebut boleh mengubah hidup kita, kalau bukan hidup kita pun perkenalan tu boleh mengubah hidup kawan tu. 

           Aku bagi contoh laa, aku kawan dgn si A. Dia ni orangnya baik sangat, selalu bagi motivasi, selalu ingatkan aku pasal akhirat. Selalu bagi semangat kat aku. Benda ni secara tak langsung mengubah hidup aku, daripada aku ni yg jahil pasal agama, hanya sukakan duniawi sekarang jadi berubah nak lebih dekatkan diri dgn Allah. Haaa bukan orang baik je. Kadang-kadang kita kawan dgn someone. Pastu someone ni asyik menyakitkan hati kita je. Buat hidup kita sengsara. Asyik buat kita sedih. Orang yg sebegini pun hadir dalam hidup kita bertujuan mengajar kita. Jadi bila kita encounter orang-orang camni, kita jadi kuat, kita dah tak lemah, kita pandai kawal emosi. Hati kita dah jadi sado. Kita boleh survive hidup dalam dunia yg serba kejam ini. 

                  Kadang-kadang kita rasa sedih bila ada orang yg rapat dgn kita pergi dari hidup kita, tapi kita tak sedar dalam masa yg sama, Allah gantikan orang yg pergi tadi dgn orang lain yg hadir dalam hidup kita. Mungkin orang yg baru ini lagi mampu buat kita bahagia, happy berbanding orang yg hilang tu. Mungkin orang baru ni mampu buatkan kita berubah jadi insan yg lebih baik. Mungkin dia mampu buat kita lagi dekat dgn pencipta-Nya. Takde siapa tahu. Ini semua rahsia Allah. Berbaik sangkalah dgn Allah.  


                       Sebenarnya aku terpanggil nak tulis entri kali ni sebab aku baru berkenalan dgn seseorang aritu. HAHA. Perkenalan yg sangat kelakar aku rasa. Budak tu jujur sangat, mengada plus annoying sampai aku rasa nak tampo. Entah macamana, dia suruh aku add dia kat FB. Kitorg dah friend, pastu apa lagi keje akuuu. Stalk laa. HAHAHA. Bila banyak sangat aku stalk budak tu. Aku sedar something, semua first impression aku kat dia meleset sama sekali. Dia nampak jenis huha-huha tapi aku tak sangka dia ni orang baik. Baik sangat aku rasa. Selalu ingat Allah, selalu ingatkan kawan-kawan pasal kebaikan. Dan aku rasa malu at the same time, dgn post-post fb aku yg selalu merapu-rapu tu. Haihhh. Dan aku rasa aku dah jatuh cinta dgn penulisan dia, cara dia berfikir. Sangat matang. Aku kagumm! Ada satu malam tu aku sampai tersedar, aku patut berubah bila aku baca post dia. Aku rasa hidup aku dah banyak menyimpang. Yes! Terima kasih weh suruh aku add kau. Kau jadi booster aku nak berubah jadi orang lebih baik. Aku nak dekatkan diri dgn Allah. Doakan aku. :) 




Tuesday, 4 November 2014

COMMON SENSE

Assalamualaikum :)


Malam ni free sikit sebab baru habes test tengahari tadi. Tu yang tidur tak ingat dunia lepas isyak tadi pastu sekarang takleh tido. Padan muka! Hahaha. Jadi, tetiba rasa rajin pulak nak melawat blog yg semakin hambar ni. Entri kali ni hanyalah sekadar perkongsian pendapat, pendapat seseorang yang suka memerhati. Seronok kalau kau dapat bukak mata kau luas-luas, banyak benda yang orang tak sedar, tapi kau boleh nampak. Cuba ah buat. Diam. Tengok orang.Tengok je. Pastu pikir la sendiri. HAHA.



Aku rasa gambar kat atas ni sangat-sangat menggambarkan dunia zaman sekarang ni. Yes! Tapi dalam banyak-banyak contoh tu aku terpanggil nak discuss pasal common sense. Sebab aku rasa ramai manusia makin kurang common sense. 

MORE EDUCATION BUT LESS COMMON SENSE

Aku setuju dengan kenyataan ni. Tulah terutamanya mahasiswa- mahasiswa universiti ni haa, makin tinggi belajar, macam makin kurang pulak common sense dia. hahaha. Common sense tu apa sebenarnya? Dalam bahasa mudah dia, common sense ni, kau tak payah belajar kat mana-mana pun. Benda ni kau tau sendiri. Ilmu ni dah sedia ada dalam diri kita, cuma kita tau guna atau tak je. 

Okay, aku bagi contoh sikit orang-orang yang kurang common sense;
1. Nak pinjam barang tapi tak minta izin. Haaa dia buat barang kita tu macam harta dia pulak. Time kita nak guna benda tu takde. Perghh. Sakit hati tauu.

2. Ceroboh privasi. Orang yg takdak common sense ni suka baca-baca mesej kita, bukak fb, twitter kita dan sebagainya dengan selamba badaknya. Yelah, even kita kawan rapat sekalipun kadang-kadang bukan semua benda kau kena tau. Ada jugak rahsia yg kau tak perlu tahu. BUSYBODY sangat dah kenapa? HAHA

3. Kita tengah cakap dengan dia, tapi dia buat apa? sibuk main fon. Respect la sikit orang yg tengah bercakap ni. Kau ingat semorang suka cakap ulang-ulang. Pfttt. Pastu bila tak paham sibuk tanya orang. 

4. Tak reti nak flush toilet. Haih belajar tinggi-tinggi, takkan flush toilet pun tak reti. Janganlah jadi pelajar yang hanya tahu belajar je, benda-benda remeh macam ni kau kena titikberatkan jugak. 

5. Tak alert. Ramai orang tergolong dalam group ni. Selalu update pasal isu semasa, selalu sangat. Tak kesah la berita dunia mahupun berita dalam negara sendiri. Contohnya, pasal Gaza, MH370, minyak naik, macam-macam lagi lah. Yess. Memang bagus orang yg macam ni. Tapi ada satu masalah diorg. Diorg tak alert benda yg berlaku kat sekeliling diorang. Kawan sakit kau taktau. Kawan takde duit kau taktau. Kawan tengah sedih kau taktau. Apa-apa yg berlaku kat dalam family pun kau taktau. Kau memang tanak amek tahu ke saja buat-buat taktau? *GERAM*

Pada pendapat akulah, sebelum kau kesah sangat pasal dunia luar, lebih baik kau jaga dulu benda-benda kat sekeliling kau. Family kau, kawan-kawan kau. Sebelum kau tolong orang luar, lebih baik kau tolong orang-orang yg dekat dgn kau. Cuba amek tahu pasal perkembangan diorg. Dah makan ke belum? Sihat ke tidak? Memang benda ni nampak remeh. Sebab hari-hari kau jumpa orang yg sama, tapi tak bermaksud kau boleh take it for granted. Masa sekarang memang diorg ada, tapi kalau satu hari nanti diorg dah takde, pergi dari hidup kau, jangan menyesal tak sudah. 

Sebenarnya banyak lagi isu - isu common sense yang boleh kita rungkaikan. Tapi kalau nak suruh citer semua sampai esok pun tak habes. Aku cuma kasi contoh yang obvious je. Sebab benda ni sangat common, lagi lagi budak U. Perangai-perangai orang yg kurang common sense nilah yg selalu buat kita annoyed, pissed off, kalau boleh bunuh dah lama bunuh. Mesti pernah jadi kat semorang kan benda gini. HAHAHA. Oleh itu, renung-renungkanlah dan marilah kita ubah diri kita supaya dapat jadi orang yg ada common sense. :)

byeeeee~