Sunday, 8 July 2012

kau tipu aku?

eh lu tipu gua? memang makan kaki la wehhh...

minta maaf agak kasar di situ. kahkah. 

aku nak buat pengakuan sikit kat blog ni yg sebenarnya aku dah banyak kali kena tipu tanpa aku sedari. Almaklumlah rosnadia rosli ni memang cepat percaya kat kata2 org. Even baru kenal sekejap pun aku dah percaya. Puiiih..sekarang tak lagi la. Aku pun taktahu apa masalah aku padahal selama ni dah banyak kali kena tipu tapi still tak sedar diri lagi. HAHA. 
******

SCENE 1

sedang aku belajar di meja study atau lebih tepat lagi di Kolej Matrikulasi N9..tiba-tiba
beep2..1 message received (tipu je tu bunyi msg aku sedap sikit) 

"salam, awak ni sapa ye? berani2 kacau laki saya"
WTH? Boyfriend orang pun gua tak berani nak usha ini kan laki org.


Berderau darah aku masa dapat mesej daripada no. tak dikenali tersebut. Satu bilik jadi ribut pasal mesej tersebut. Kemudian ayuni bilik depan pula muncul. Pantas mereka tolong me'reply'kan. Aku hanya mampu terdiam di tepi. Dok pikir-pikir laki sapa pulak yang aku kacau ni.


Tak lama lepas tu kami berbalas-balas mesej dengan isteri orang tu...tiba-tiba

"saya puan siti nazira.."
NAZIRAAAAA!!! budak aras aku rupanya! puiii..baru aku sedar yg aku telah di'prank'.
Sejak hari tu, terus aku jadi semakin rapat dengan beliau. Kata beliau "tu lahh..lain kali save no. aku".


*****


SCENE 2

Juga di matrik..
sedang aku sedap melayan FACEBOOK..
POPP


Acip kawan akak aku..tiba2 chat ngn aku. Tak pernah2..


"eh, aku nampak gambar kau ngan akak kau kat satu laman web ni."
ahhh..dah sudah. Gambar apa pulak ni?
gelabah dah gua. Terus call kaklong. sekali lagi bilik aku jadi ribut. Ayuni seperti biasa mesti enterprem.
Paling tak tahan..aku sampai nak demam. Okayy lawak gila.


Sejam lepastu..baru aku sedar aku diprank sekali lagi.


*****

SCENE 3

Masih menetap di matrik.
handphoneku berdering.
0177****** is calling.. no. tak dikenali.


aku memang tak suka angkat fon orang tak kenal ni lantas DIRA terus merampas telefon itu daripadaku.
Dia hanya terdiam. Lalu memaki hamun pemanggil itu. Tanpa ragu-ragu, aku grab fon ku lalu bertanya siapakah gerangan pemanggil tersebut.


"saya ni kakak si *****. awak ni awek dia ke?" kata perempuan tersebut bernada marah.
aku hanya terpaku. terkedu. terkujat. lagi sekali jantungku berdegup kencang. EHHH? bila masanya aku ada boyfriend pulak ni. si ***** tu pun aku tak kenal. Aku hanya mampu mendengar cacian si kakak tadi tanpa berkata apa-apa. Si Dira yg tadinya panas hati terus merampas kembali fon daripada aku.


Aku kata kat dira, aku tak kenal laki tu pun. Lantas Dira terus sambung marah pemanggil tersebut sambil membela rosnadia rosli yg kononnya kudus ini lalu mereka bertekak.


Tak lama kemudian, pemanggil itu mahu berbicara dgn denganku. Suaranya bergetar-getar macam nak nangis.


katanya "nadia, ni aku lah..."
ku detect suara itu dgn lajunya.
okay. "farahin? "
HAHAHAHAHA


Berani2 farahin prank aku di malam yg sunyi itu bersempena hari jadi kawannya di kmj. Masalahnya aku tak terasa pun. Si Dira tu..sampai trauma dibuatnya. HAHA. The best scene ever. Farahin memang sgt hebat bab-bab menipu ni. Aku dah lali dah. Haha. Tapi kesian kat dira lah sebab yg kena maki tu dia. HOHO.


*****


SCENE 4

Di rumah nenek lepas abis matrik.
beep2..1 messege received (aku dah kata tu bukan bunyi msg aku!)


nadia..minta maaf lah aku taknak tapi aku terpaksa ikut kehendak mak bapak aku. Dorg nak jodohkan aku. Aku nak bertunang dah ** hb ni..kau datang tau?
Sentap gila. Dapat msg daripada siti ayuni. Kali ni dia pula jadi watak utama. Aku pun terus beriya-iya bagi mesej nasihat semangat dan sebagainya kat beliau. Terus mesej nad pulak. Siap plan nak pegi rumah ayuni lagi. Berita pertunangan ayuni telah menjadi perbualan heboh di rumah nenekku.


Tapi apakan daya..entah bagaimana sudah kulupa. Rupa-rupanya pertunangan siti ayuni itu hanyalah dusta belaka. Aku ditipu sekali lagi.


kenapa aku senang ditipu? Oh tidak!!  


-to be continued-


GAMBAR INI TIADA KAITAN ANTARA YG HIDUP MAHUPUN YG MATI

Thursday, 5 July 2012

Belajar kerana Allah

Assalamualaikum sahabat sekalian, 


lately entry-entry yg aku post semua kaitan dengan pelajaran je kan? haha. mesti korang bosan je. Aku pun bosan sebenarnya..tapi saja nak berkongsi kerana itu satu tuntutan kita sebagai umat Islam ni. Hari tu result aku dah keluar dah cuma belum official je.  Alhamdulillah..untuk semester 2 ni pointer aku naik sikit drp sem lepas. Itu semua berkat usaha, doa dan tawakal. Tapi actually aku dapat sokongan kuat drp rakan2...tu yg bersemangat gila belajar. Aku tak tahu kenapa tapi rupa-rupanya ayat yg pendek itu mampu membuat aku tenang lantas terus tak fikir aku belajar sebab nak final tapi aku belajar kerana Allah. Even time last paper haritu..sikit lagi aku nak give up jawab biostat tu pastu aku try pelan2..then secara tiba2 Allah bantu..dan seterusnya mampu jawab paper itu dengan jayanya. Syukur sgt2. :)



KATA-KATA DARIPADA SAHABAT AKU, SYAI YANG SANGAT-SANGAT MEMBUKA MATA DAN MEMBUATKAN AKU BERMUHASABAH DIRI


Kebahagiaan BELAJAR KERANA ALLAH-Tersenyum biarpun tak mampu menjawab satu2 soalan kerana yakin dan pasti bahawa Ujian adalah tarbiyyah diri. -Tersenyum kerana yakin dan pasti, ALLAH maha adil.. siapa berusaha dia pasti dapat.-Tersenyum kerana yakin, kegagalan bukan pengakhiran hidup. tapi sebuah teguran dari ALLAH ke atas diri kita.


DI KALA SEMUA RASA PUTUS ASA NAK SAMBUNG STUDY..TIBA-TIBA HAFIZ PULA MUNCUL DENGAN KATA-KATA YG SANGAT MEMBERIKAN SEMANGAT DAN DORONGAN KEPADA KAMI


"belajarlah kerana Allah, bukan semata mata hanya kerana pointer"kalau ada rasa buntu, kecewa, sedih, tak larat ketika tengah study, ingatlah Allah.insya Allah, jikalau kita berusaha, Allah akan bagi. sedikit ke, banyak ke, xkisah.segala apa yang Dia berikan, adalah yang terbaik untuk kita semua.dan ingatlah, jangan putus asa dari mencari rahmat Allah,sesungguhnya, Dia tidak zalim.usaha, doa, tawakkal, dan akhir sekali, redha dengan ketentuanNya. ketahuilah, dapat rendah pon ujian dari Allah, dapat tinggi pon ujian dari Allah juga.kenapa Allah bagi ujian? supaya kita sentiasa ingat kat Dia.. :)


Aku bersyukur kerana dikurniakan sahabat-sahabat seperti mereka. InsyaAllah sedikit perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada kalian. ^^




Wednesday, 4 July 2012

Tips-tips belajar yang berkesan

Lepas habis setahun belajar di universiti ni, baru aku boleh concludekan dan aku dah mula dapat sikit-sikit gambaran macam mana nak study bila dah masuk degree ni. Semoga apa yang ingin aku kongsikan ini dapat memberi manfaat dan peringatan untuk kita bersama. 


  1. Jangan study last minute. Kalau akulah baca last minute memang tak masuk pape pun.
  2. Elakkan tidur kat kuliah. Aku selalu je tidur kat kuliah. opss..bukan tidur tapi tertidur sebab letih. Elakkan la kalau boleh sebab mostly soalan-soalan final yang keluar lecturer ada sebut kat kuliah. Nampak je macam dia bercerita tapi actually itu satu clue. Sebab soalan final aku hari tu ada yang dia tak ajar pun tapi dia pernah mention kuliah. So take note la.
  3. belajar menggunakan internet. Belajar bukan semata-mata guna buku atau nota yang lecturer sediakan sahaja tapi cubalah belajar dengan cari info tambahan pasal topik yang kita belajar tu. Mungkin kita akan lebih faham. 
  4. belajar secara konsisten. belajar secara berterusan ni sangat-sangat berbantu. betul ni. Trylah buat slow-slow. Try fahamkan dulu topik tu. Kemudian esok baca lagi. Lama-lama dah faham sepenuhnya.
  5. Jangan hafal semata-mata tanpa memahami. tak guna jugak kalau kita penat-penat hafal pastu bila soalan belit-belit sikit dah tak dapat jawab. Yang penting kat sini..pahamkan dulu topik tu.
  6. belajar secara berkumpulan / study group. jadi orang janganlah sombong sangat. Sepandai-pandai mana pun kita tapi kalau sombong tak guna jugak. Banyak sebenarnya korang boleh dapat kalau study group ni. Maybe kawan yg sorg ni ada take note lecturer cakap apa. Kita saling lengkap-melengkapi.
  7. Pastikan dapat markah yg terbaik untuk test/ kuiz/ conass. berdasarkan pengalaman aku la. basically, gred-gred yang aku dapat untuk final lebih kurang sama je dengan gred yang aku dapat time conass. Maksudnya tu..aku mesti berusaha gigih lagi utk conass-conass sem depan. Don't take it for granted benda-benda macam ni. Memanglah nampak macam remeh je kan kuiz/test semua ni. Tapi carry mark tu la yg membantu sebenarnya.

WAKTU STUDY WEEK

  • Jangan study benda yang kau dah paham atau subjek yang kau suka. kalau ye pun la nak study jugak. Study time dah abis study subjek susah.
  • Mulakan study subjek killer / susah gila nak paham.
  • Study topik yang kau langsung tak pernah sentuh sebelum ni. Contohnya topik tu je yang tak keluar time conass hari tu. So, bacalah topik tersebut.
  • Jangan study kuat sangat sampai tak cukup tidur. seriously, tak membantu pun study kuat-kuat ni. Nak study kuat patutnya sebulan sebelum exam.
  • Jaga kesihatan dan jaga pemakanan. kalau aku perut lapar tak boleh study. HAHA. Kesihatan memang penting gila! aku dah dapat pengajaran semester 1 lepas bila final paper killer aku demam. Wooo..tak guna belajar kuat2 pastu demam kan? 
  • Jangan hafal apa-apa. Ni cuma pandangan aku sebagai mahasiswa. Tolonglah jangan baca subjek yang menghafal ni time study week. Benda ni buang masa je. Betul ni sebab bila kau hafal time study week then seminggu lepas tu confirm2 kau lupa semua yg kau hafal tu. Unless dengan subjek kena hafal tu kau buat formula untuk hafal ke. Yang tu lain cerita. 
  • Jangan tension sangat waktu macam ni..pegilah lepak-lepak ke..jogging ke. 

WAKTU FINAL

  • take note soalan-soalan spot. Baca je semua topik tapi fokus lebih sikit kat topik yang mungkin keluar. macam aku semester 2 hari tu..soalan spot semua keluar.
  • bukak facebook. Nampak macam ngek je kan suruh bukak fb time final. HAHA. jangan salah faham..dah penat-penat study kena rest jugakkan? tapi seorang rakan aku dapat pengajaran haritu..sebab soalan spot ada orang post kat fb..tapi dia tak bukak. so, bila dah exam..soalan sebijik macam budak tu post. 
  • lepas habis 1 paper..rest la dulu. takkan balik bilik terus baca untuk next paper. Kalau aku lepas habis 1 paper..aku makan2...pastu tido..HAHAHA.
  • waktu menghafal yg tebaik untuk aku bila dah degree ni. antara lepas maghrib sampai 12 malam. 
  • Jangan tidur lambat. Takut-takut kau tak bangun pulak hari exam kang. hoho.
  • baca benda2 yg kau lupa sahaja pada hari exam.
  • elakkan berbincang dengan rakan sebelum masuk dewan peperiksaan.
  • bila dah hari exam...makin banyak kau baca..makin banyak kau lupa..(aku macam ni).

banyak sangat dah ni. HAHAHA. Insyaallah bermanfaat. minta maaf kalau ada kesilapan..aku hanya berkongsi pandangan dan cara aku sendiri kaji menerusi pemerhatian  terhadap keadaan sekeliling dan juga pengalaman diri sendiri. 

Anjakan Paradigma

Aku nak berkongsi sikit cara belajar yang aku amalkan sejak zaman sekolah sehingga masuk degree ni. Baru aku perasan, cara belajar aku dah berubah. Seriously, mungkin cara kita belajar berubah mengikut suasana dan keadaan sekeliling. Aku percaya setiap orang ada cara belajar sendiri kan? Aku just nak share je. Bukan bermakna  aku ni hebat sangat. Nak kata pandai sangat pun tak jugak. InsyaAllah apa yang aku kongsi ni boleh memberi manfaat kepada orang lain. Mana tahu tiba-tiba cara yang aku amalkan ni berkesan untuk orang lain jugak. Kan bagus tu. hehe ^^

ini sekolah aku dulu. hehe

Waktu sekolah
selalunya kalau dah nak exam..aku akan study start kol 2.30 petang sampai kol 4.30 petang. Then, aku rehat-rehat makan-makan. Cikgu dulu pun pernah pesan kalau lepas asar tak baik study. 1 ilmu masuk 10 yang keluar. Malam study macam biasalah. tapi waktu sekolah aku tidur cepat. Paling lambat pun pukul 12. tapi selalunya pukul 11 malam aku dah tido. Kemudian, aku akan bangun pukul 3.30 atau 4 pagi..itu waktu mujarab aku untuk menghafal segala benda yang aku dah study. Sampailah pukul 5.30 pagi. Zaman sekolah aku memerlukan suasana yang senyap dan sunyi untuk baca buku. 

matrik kesayangan KMNS - bersama kawan2 yg comey

Waktu Matrikulasi
First time aku duduk asrama. haha. okayy..seriusly sangat tak tahu macam mana nak belajar sebab memang takde persekitaran yang sunyi kan. ada kawan-kawan lagi. Aku mula belajar berkumpulan. Mula-mula tu aku rasa macam takda function pun study group ni. Tapi lama-lama aku rasa benda ni best. Sebab kalau kawan-kawan terangkan kita lagi paham kot. Then, bila dah start duduk hostel ni..aku tak lagi amalkan bangun pagi-pagi study. Sebab lampu yang terang tu aku rasa mengganggu roomate-roomate aku yang sedang tidur. Cara aku belajar dah 100% berubah. hoho. Aku mula belajar sambil mendengar lagu menggunakan earphone. Functionnya sebab aku nak dapatkan fokus kat benda yg aku baca sambil ditemani lagu yg aku suka. Dan cara ni sgt berkesan. Bila nak start study aku mesti pakai earphone. 

#cara belajar kat universiti aku share entry seterusnya ya disebabkan banyak sangat info nak bagi. kehkeh




Tuesday, 3 July 2012

Kehidupan di Unversiti

                Alhamdulillah syukur kepada Allah. Sedar tak sedar dah setahun aku bergelar mahasiswa universiti malaya dan dengan jayanya aku telah tamat pengajian sebagai pelajar 1st year tempoh hari. Sekarang ni tgah cuti semester. hoho. Itulah yg paling seronok! aku juga telah merasa kehidupan di universiti yg selama ini digelar syurga dunia. Kalau zaman dulu..ingat lagi..cikgu2 semua kata..dan org2 semua pun kata life kat U la yg paling indah. Tapi actually aku belum rasa lagi bende tu. HAHA.

              Pada akulah bila dah bergelar mahasiswa ni kann..banyak aspek yg sememangkan berbeza daripada apa yg aku bayangkan selama ni. Tapi yg memang xboleh dilupakan masa 1st time nak daftar sebagai pelajar UM. First time in my life tiba2 aku menangis pulak masa nak register tu. Adoii kelakar sungguh. Time kat matrik dulu tak pulak..sedangkan tu kali pertama aku tinggalkan rumah. Rilek je. xnangis even rindu kat rumah pun tak. HAHA. Waktu MHS/ orientasi tu aku rasa paling sebak sekali. Sayu je rasa. sebab aku teramat2 lah boring dan sesungguhnya aku benci perasaan tu sebab aku xkenal seorang pun kat kolej tu. Cisss..memaki hamun je time tu. hoho. Pastu dok jeles ngn budak2 pasum sebab diorg dah kenal sesama diorg..dan diorg majoriti kat situ. Sapalah aku ni. budak matrik je pun. :(

             Tapi tu masa orientasi je..sehinggalah aku mula kenal sorg demi sorg makhluk2 kat kolej tu dan coursemate2 aku. Aku dah boleh adapt dgn environment kat situ dan sampai semester 2 ni alhamdulillah hidup lagi aku. hahaha. Aku macam dah paham pulak perangai semua org. Macam2 org aku jumpa kat UM ni. Dan sememangnya berbeza ngn org2 yg aku kenal sebelum ni. Memanglah semua org ada perangai yg berbeza2 kan. Tapi sebenarnya apa yg aku boleh kata..pelajar UM atau dengan kata lain..coursemate aku ngn budak2 kolej aku ni (tu je yg aku kenal. haha) semua perangai sepattern je. Dorg ni sgt2 baik dan rajin belajar. 

            Budaya ni aku rasa sgtlah pelik bin ajaib sekali. haha. Almaklumlah aku ni fakulti perubatan dan budak2 kolej aku pun majoriti daripada fakulti perubatan. Mereka sgt2 rajin dan aku sebenarnya culture shock jugak mula2 masuk U ni. HAHA. Mana taknya..aku yg selama ni berhuha2 tiba2 masuk sini semua kuat belajar. Pehhh..tensen jugak mula2. Even tgah free2, ada masa terluang sikit pun..dorg dok bincang pasal pelajaran. hoho. baguskan? hmmmm..aku pun pelik jugak kadang2 dorg ni xreti nak berbual mende lain ke? haha. Budak pandai mmg macam tu kot. Macam xde life pulak kan. Tapi sebenarnya perkara ni lah yg menyebabkan aku semakin rajin belajar sekarang. Taktahu la tapi aku sendiri yg rasa aku makin rajin. Lagi satu, perangai pelajar2 UM ni sgt2 baik. Seriously, diorg semua ni baik gila. Kalau kakak aku gelarkan skema la kot. Aku bersyukur jugak sebab dapat kawan2 macam ni. Kalau tak mesti aku dah rosakkan? HAHA. Nak2 dekat KL lagilah senang je kita nak terjebak dgn benda2 negatif. FUHH..


korang nak tau tak perkara yg sememangnya meleset dgn apa yg aku bayangkan selama ni :

  • Dulu orang pernah kata..kalau kat U ni ko nak dapat A/lulus senang je..bodek lecturer..tapi sebaliknya yg berlaku aku..istilah bodek lecturer tu xpenah wujud pun kat kos ktorg ni. Markah yg korg dapat 100% atas usaha korg sendiri. Susahhh kot.
  • Kalau org2 kat U mesti kata assignment menimbun lah kan? tapi asal aku rasa selama 2 semester ni aku pnah dapat assignment brapa kali je. Macam boleh dikira. Tapi ni tak termasuk subjek U la. sebab subjek U tu mmg wajib kan. 
  • Dulu org kata..yg penting kat U ni aktif kolej je. confirm dapat stay kolej sem depan tapi hakikatnya..org yg aktif kolej pun xdapat stay sebaliknya org yg xmasuk pape dapat pulak stay kolej. *yg ni kat kolej aku je. haha. masalah dalaman yg sememangnya sukar dirungkaikan.
  • Aku dok bayang makanan kat U sedap gila sebab makanan kat matrik dulu pun dah gila sedap. Tapi hakikatnya aku dapat kolej yg mana makanannya mmg bukan selera aku. Kat rumah pun aku jarang makan telur goreng tau! :(  Dan akibatnya..aku selalu skip makan dan akhirnya..aku yg kurus ni makin kurus tinggal tulang. huwaaa.
  • Dulu aku dok bayang kat U xyah belajar kuat2 macam dulu..tapi hakikatnya..aku jadi makin kuat belajar sebab taknak repeat dan tengok org lain lagi hebat belajar baik laki baik pompuan. Fuh, pressure betul duk fakulti medic ni.
  • Aku dok berangan dulu belajar kat dewan kuliah besar..pastu nak duduk belakang2 macam kat matrik dulu tapi hakikatnya..kami ada Lecture Theatre yg kecik je sebab kitorg sikit. Plus aku duduk barisan hadapan sekali kat kuliah. hahahaha..itu mmg lawak! XD
  • Orang pnah cakap dulu..kat U lah tempat nak cari pasangan, jodoh dan sebagainya tapi apakan semua itu hanyalah tipu belaka. Nak2 kos aku lelaki melayu ada 3 org je. HAHA. 

sebenarnya banyak lagi benda yg aku xcerita..tapi buat masa sekarang ni..ni jelah yg dapat dikongsikan memandangkan post ni pun dah panjang gila. hehe. Insyaallah ada masa aku post lagi ye. Apa yg boleh dirumuskan kat sini. Setakat ni aku xnmpk lagi keindahan hidup di Universiti tapi aku xtahu apa yg akan berlaku 3 tahun lagi. Mungkin time tu aku boleh berkata-kata seperti kebanyakan org yg hidup di U ni paling bahagia. Yang paling penting sekarang ni..aku akan terus menjalani hidup sebagai seorang mahasiswa universiti dan semester depan aku akan masuk 2nd year dan jadi senior. Oyehhh :D

Okay setakat tu sahaja. Assalamualaikum sahabat semua^^